More

  Paljevina kuće u Dubravama: Otkriven i pritvoren osumnjičeni

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  [SAOPŠTENJE] Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor Miroslavu Tomiću (31)* osumnjičenom da je sedmicu prije u naselju Dubrave izvršio provalu u jednu porodičnu kuću, a zatim je zapalio. Jednomjesečni pritvor Tomiću, koji je prethodno osuđivan za slična krivična djela, ali i za ubistvo sugrađanke, određen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

  Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv Tomića zbog sumnje da je prije sedam dana u mjestu Dubrave, jugozapadno od Brčkog, prethodno razbivši prozor na kući Ž. G. ušao unutra i podmetnuo požar. On je u dnevnom boravku upotrebom hepo kocki izvršio paljevinu kreveta koji je planuo posljedično čemu se požar proširio i na ostale prostorije unutar kuće koje su izgorjele – navodi se u naredbi za provođenje istage. Sumnja se, takođe, da je prilikom izlaska iz kuće oduzeo dijelove sanitarne i druge opreme pribavivši protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti oduzetih predmeta. 

  Policija Brčko distrikta BiH lišila ga je slobode 10. januara, te ga sutradan dovela u prostorije Tužilaštva i predala tužiocu na daljnje procesuiranje. Nakon što je Tomić ispitan u svojstvu osumnjičenog Tužilaštvo je, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, predložilo sudu da mu odredi pritvor. Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca. Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacionom sudu Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje. Tužilaštvo i Policija s druge strane intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za krivična djela paljevine (iz člana 295 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i teške krađe (iz člana 281 stav (1) Krivičnog zakona). 

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img