More

  Palanka: Jesen počela – trešnja probeharala

  Poznata „Bosanlija“, kako je naši zovu, ponovo je probeharala na njivi našeg kolege Hakije Karića, uglednog brčanskog pisca i novinara.

  Ovaj rijetki fenomen zaintrigirao je javnost, a mi smo razgovarali sa Hakijom o ovoj neobičnoj pojavi.

  „Sjećam se, davno mi je rahmetli djed Samid pričao kako je beharanje voća po drugi put u istoj godini siguran išaret da će zima biti ljuta“, priča nam Hakija.

  Na konstataciju rahmetli djeda Samida Hakija kaže da ne mora to uvijek biti tako, ali da je neizbježna istina to da nam priroda daje signale, i da želi da nas na nešto upozori.

  Analizirajući sve što radimo i sve što nam se dešava, Hakija je stava da ovo i nisu baš neki pozitivni indikatori.

  „Globalno zagrijavanje i enormno zagađenje prirode predstavlja, kako za nas insane, tako i za ostale sudionike eko sistema, popriličan napor na koji se sve više valja navikavati. To se odnosi na na vrela ljeta, hladne zime, vremenske nepogode kao što su požari i poplave, te nam to sve valja prihvatiti kao neko normalno stanje“, navodi Hakija.

  Hakija nam govori kako priroda ne poznaje vrijednosne karakteristike (dobro – loše). Kako priroda ima svoje zakone koji su neovisni o čovjeku te kako je i prije naša planeta imala svoje hladno-tople faze. Navodi kako su to biološki diverziteti koji se ciklično dešavaju, ali da je pojava čovjeka na Zemlji veliki broj negativnih procesa ubrzan te kako je to najbolje vidiljivo upravo danas!

  Zato, moramo saslušati i šta nam priroda poručuje, jer ako nema prirode – neće biti ni nas.

  Bosanlija [Ustupljeno Otisku – Arhiva]

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × 2 =

  Čitano

  Povezani članci