More

  Pacijent divljao u Domu zdravlja: Razbijao inventar, prijetio smrću, medicinsku sestru gađao bocom u glavu

  - Advertisement -

  Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo (JUDZKS), podijelio je na društvenim mrežama fotografije nemilog događaja koji se desio jučer u Domu zdravlja Centar.

  Kako je Avdović, naveo, “ovako je jučer u poslijepodnevnim satima, izgledala kartoteka u JUDZKS OJ Centar-Vrazova”.

  – Nakon što je korisnik usluga sa historijom neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema osoblju, nezadovoljan jer nije dobio nešto na što nema pravo, u sat vremena uspio je dva puta uništiti inventar JUDZKS u ovoj ustanovi i njenom lokalitetu na Breci, fizički nasrtati i povrijeđivati osoblje te verbalno prijetiti smrću prisutnom osoblju i čak njihovoj djeci, a stigao je i bocom koja sadrži dezinficijens za šake namijenjen pacijentima, gađati medicinsku sestru u glavu (označeno crvenim krugom na fotografijama) – naveo je Avdović.

  Dodao je “kako ovako nažalost izgleda, minimalno jedna kartoteka, ordinacija, intervencija ili čekaonica svakodnevno u nekoj od zdravstvenih ustanova u FBiH i BiH”.

  – S obzirom da su odredbe Zakona o pravima i obavezama pacijenata i one koje u smislu samo remećenja javnog reda i mira za ovaj problem nedorečene i narodski rečeno mizerne, početkom 2020 godine, Parlament F BiH je odobrio inicijativu da se ovakvo ponašanje spriječi i tretira kao napad na službeno lice. Ipak, iz nama nepoznatih razloga to glasanje o ovom prijedlogu se nikada nije desilo. U međuvremenu, radnici zaposleni u sistemu zdravstva svakodnevno trpe fizičke i verbalne napade, vrijedna oprema i inventar zdravstvenih ustanova se uništavaju, a počinilac ima maksimalnu kaznu od 500 KM za remećenje javnog reda i mira te ukoliko kaznu plati u roku od sedam dana, onda je to 250 KM – ističe Avdović i dodaje:

  – Ukoliko ste nezadovoljni našim radom, to lijepo imenom i prezimenom zvanično prijavite, pratite prijavu i ako ste u pravu taj neko će biti sankcionisan za neetično, neprofesionalno ili nestručno ponašanje, a ovakve nasilne izlete u tuđa prava i slobode ostavite za one koji če vam odgovoriti istom mjerom – naveo je predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventeen + = twenty seven