More

  Ovo su zaključci predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu

  - Advertisement -

  Predsjedništvo SBiH zasjedalo je u petak, 06. 10. 2023. godine u Sarajevu. Između ostalih tačaka dnevnog reda razmatrana je politička situacija u BiH, od državnog, preko entitetskog do kantonalnog nivoa vlasti gdje je usvojen niz zaključaka.

  1. Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i resornog ministra Selvida Hurtića da hitno reaguju na neovlašteno postupanje bivših agentica Bosne i Hercegovine u Strazburu koje su bez odluka nadležnog ministarstva i Vijeća ministara BiH uputile žalbu na historijsku presudu Evropskog suda za ljudska prava, u Bosni i Hercegovini, presudu u predmetu Kovačević. Ukoliko se u najskorijem roku to ne desi smatraćemo da su institucije Bosne i Hercegovine kidnapovane.

  2.  Podsjećamo javnost kao i predstavnike Trojke da smo ih na vrijeme upozorili kako će završiti politički brak sa Miloradom Dodikom. Megalomanski zahtjevi na štetu države i blokada rada vlasti desile su se i prije nego smo očekivali. Neka preuzmu odgovornost za ovo što su napravili sa Dodikom i odstupe sa pozicija kako su obećali u vrijeme sklapanja šareno – crne koalicije.

  3. Dajemo punu podršku Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da spriječi donošenje zakona štetnih za državu, posebno Izbornog zakona, Zakona o ustavnom sudu i državnoj imovini, kao i ostalih koji su protiv interesa države koristeći sve ustavne i poslovničke mogućnosti koje imaju na raspolaganju.

  4. Pozivamo Vladu Federacije BiH da hitno prestane sa praksom zaduživanja i guranja u dužničko ropstvo građana Federacije, te da se posveti realizaciji započetih razvojnih projekata u oblasti energetike i saobraćaja, prije svega zamjenskog Bloka 7 u TE Tuzla, umjesto prijetnji građanima da cijena električne energije mora poskupiti.

  5. U vezi sa izjavama američkog ambasadora u Bosni i Hecegovini Michaela Marphyja kojima je komentarisao stav Stranke za Bosnu i Hercegovinu vezan za presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević, pozivamo Sjedinjene američke države da u punom kapacitetu podrže realizaciju ove Presude, što će biti najbolja i najkonkretnija podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Aprilski paket protiv kojeg se, u sada već davnoj prošlosti, zalagala Stranka za Bosnu i Hercegovinu nije rješavao nijedan od ključnih problema za funkcionisanje naše države poput entitetskog glasanja i domova naroda, dok bi realizacija presude u slučaju Kovačević uklonila ove nedemokratske mehanizme blokada kakvi postoje jedino u Bosni i Hercegovini.

  6. Predsjedništvo SBiH daje punu podršku odluci ministara u Vladi Kantona Sarajevo Almira Bečerevića i Emira Dedovića kao i kantonalnog premijera Nihada Uk-a da ne podnesu ostavku kako bi time omogućili političkim trgovcima u Kantonu Sarajevo da realizuju svoje političke i druge trgovine sa preletačima, samostalnim trgovcima i vlasnicima tašna/mašna stranaka, koju su očito već dogovorili, ali su od bavljenja čistom matematikom zaboravili pročitati Ustav i zakone. Umjesto bavljenja rekonstrukcijom koja po zakonu ne postoji, Vlada se konačno treba baviti svojim poslom i rješavanjem nagomilanih problema građana za koje niko nema vremena zbog otimačine za direktorske pozicije. Sve dok direktorima, firmama i ustanovama budu upravljale stranke i pojedinci, a ne Vlada i resorna ministarstva, grad će biti prljav, zdravstvene usluge će biti noćna mora pacijenata, sigurnost građana će biti ugrožena, a jedino što će se tražiti od građana je da sve to plaćaju više.                                            

  Press služba SBiH

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = 1