More

  Ovo je prijedlog odluke o raspodjeli novca: Veći koeficijent za RS, manji za FBiH, Brčko ostaje na istom/FOTO

  - Advertisement -

  Sljedeće sedmice bi trebao zasjedati Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) koji će glasati o odluci za utvrđivanje privremenih koeficijenata za raspodjelu novca od indirektnih poreza.

  Prema posljednjoj odluci za period juli – septembar predloženi su novi procenti za entitete i Brčko Distrikt. Tako bi prema ovom prijedlogu entitet Federacija BiH trebala dobiti nešto manje novca s obzirom da joj je određen postotak od 62,01%. Entitet Republika Srpska bi trebala dobiti više oko 60 miliona KM jer joj je određen postotak od 34,44%. Za Brčko Distrikt je ostao procenat od 3,55%.

  Koeficijenti za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza se formiraju na osnovu krajnje potrošnje koju obveznici dostavljaju u svojim PDV prijavama. Krajnja potrošnja je onaj PDV koji na računima plate krajnji potrošači, a to su sva lica koja nisu PDV obveznici (npr. obična fizička lica..).

  Krajnja potrošnja nekad bude veća u pojedinom dijelu BiH pa se zato mijenja i koeficijent u korist nekog entiteta. Koeficijenti se izračunavaju na kvartalnom nivou, te Upravni odbor donosi odluke o koeficijentima. Također, nakon šest mjeseci i nakon 12 mjeseci Upravni odbor donosi odluke o prvom privremenom poravnanju i drugom privremenom poravnanju.

  U poređenju sa prethodnom odlukom kada je RS imala koeficijent 33,5%, a FBiH 63% te Brčko 3,5% sada je primjetna razlika u odnosu između entiteta.

  Ipak, ako pratimo duži vremenski period primjetno je da se koeficijent za FBiH smanjuje, a za RS postepeno povećava. Naprimjer u drugom kvartalu 2017. Federaciji BiH je pripadalo 64,26%, RS-u 32,19%, dok je Brčko Distriktu i tada bio isti.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  84 ÷ twenty one =