More

    Ove osobe nikako ne smiju jesti sardine: Ljekari tvrde da ih ne kupujete ako imate neku od ove 3 bolesti

    Sardine su pune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mjesto kada je u pitanju ishrana, prema Američkom udruženju za srce i kardiovaskularni sistem, prenosi Vebmed.

    Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine su veoma moćni čuvari zdravlja. Ako se redovno konzumiraju, mogu doprineti poboljšanju cijelog organizma.

    Jedna porcija sardina od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i jedan je od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svijetu.

    Također sadrže EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što dovodi do poboljšanja zdravlja, bolje funkcije mozga i manjeg rizika od hroničnih bolesti. Studije pokazuju da ishrana namirnicama poput sardina koje su bogate omega-3 masnim kiselinama može pomoći u liječenju poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

    Međutim, pored mnogih zdravstvenih prednosti, sardine u svežem ili konzervisanom obliku nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim ljudima. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu treba da izbegavaju konzumaciju. Posebno konzervisane sardine sadrže velike količine natrijuma, što se ne preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom.

    VISOKOG PRITISKA

    Sardine imaju visok sadržaj natrijuma. Jedna limenka obezbjeđuje oko trećinu vaše dnevne vrijednosti, pa ako imate visok krvni pritisak, trebalo bi da ograničite unos jer privlači vodu i povećava količinu krvi u tijelu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete uživati u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije.

    PROBLEMI SA GIGOM

    Najbolja dijeta za giht je ona koja sadrži malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem tijelu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, tako da ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete piti dodatke ribljeg ulja ili jesti bakalar.

    KAMEN U BUBREGU

    Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht također može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji imaju rizik od kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama također može povećati kalcijum u vašem urinu, još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

    Otisak.ba

    POSLEDNJE VIJESTI

    - Advertisement -

    POVEZANE VIJESTI

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    × two = ten