More

  Ovaj dokument je razlog zbog kojeg je Dodik uputio otvoreno pismo Šmitu/FOTO

  - Advertisement -

  Tužilaštvo BiH protiv Milorada Dodika vodi još jedan krivični postupak, osim onog u kojem je optužen za nesprovođenje odluka visokog predstavnika za BiH, piše na svom blogu novinar Slobodan Vasković.

  “Milorad Dodik…. nije evidentiran u kaznenoj evidenciji, vodi se drugi krivični postupak…”, navodi se u Optužnici protiv Dodika koja je potvrđena 11.09. ove godine.

  Ovaj citat svjedoči da Dodik nije ranije kažnjavan, pa ga ni nema u kaznenoj evidenciji, ali da Tužilaštvo BiH vodi još jedan krivični postupak protiv njega.

  Nije navedeno o kojem krivičnom djelu je riječ, da li se možda radi o kupovini vile na Dedinju u Beogradu, ali je činjenica da bi, realno, protiv Dodika mogla da “sijevne” još jedna optužnica.

  Nema dileme da je ovaj navod u podignutoj Optužnici veoma zabrinuo Dodika, pa je njegovo ponašanje iracionalno, histerično i dezorijentisano.

  Ukazuje na to i njegovo pismo Christianu Schmidtu, upućeno 14.09., u kojem on navodi navodne razloge zbog čega ga ne priznaje za visokog predstavnika.

  Pismo je odraz Dodikovih strahova od teških posljedica koje će, izvan svake razumne sumnje, izazvati sprečavanje dolaska Schmidta u Banjaluku.

  Schmidt nije odustao zato što se plaši, kako mu se inputira, već zato što je od zapadnih obavještajnih službi dobio informacije da će biti napadnut i fizički ugrožen ukoliko dođe u Banjaluku.

  Kada smo već kod Dodikovog pisma Schmidtu, treba primijetiti da on pokušava njime poručiti da je u “ličnom sukobu” sa Schmidtom i Michaelom Murphyjem, ambasadiorom SAD u BiH, a ne sa SAD-om i EU.

  Loš, vrlo loš, pokušaj Dodika da se izvuče od odgovornosti zbog otvorenih prijetnji Schmidtu, te onih indirektnih upućenih i ambasadoru Velike Britanije u BiH.

  Pokušaj Dodika da sve zlo koje je počinio i čini i dalje kako bi, isključivo, spasio samo sebe predstavi SAD-u i Zapadu tek kao “lični sukob”, a ne otvorene fiičke prijetnje njihovim diplomatskim predstavnicima u BiH, kao i visokom predstavniku, odraz je velikog straha u kojem se Dodik nalazi.

  Strah mu je pokušao “saliti” njegov pohlepni savjetnik Nenad Kecmanović, koji je prije nekoliko dana javno pozivao na sukobe sa SAD-om i Zapadom, prolivanje krvi, stavljanje lisica na Schmidtove ruke, a sada kreira Dodikova pisma kojima se pokušava dodvoriti SAD-u i Zapadu, preplitkim “pojašnjenjima” da on nema ništa protiv njih, već samo “lični animozitet” sa Murphyjem i Schmidtom, zaključio je Vasković.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = 3