Otvorio vrata studentima: Smještaj u Studentskom centru IZBiH u Sarajevu poput hotelskog

  Studentski centar sagrađen je sarajevskoj ulici Logavina, na vakufskom zemljištu Hatidže i Safije Đugumije, a prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara. Centar ima kapacitet od 59 soba, tačnije 202 ležaja. Organizovan je u dva paviljona, za studente i studentice.

  [Foto: AA]

  Studentski dom Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, odnosno Studentski centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 1. oktobra ove godine otvorio je vrata prvim studentima. Riječ je o projektu koji je realizovan u saradnji Vakufske direkcije IZBiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske, vrijednom 8,5 miliona KM, javlja Anadolu Agency (AA).

  Studentski centar sagrađen je sarajevskoj ulici Logavina, na vakufskom zemljištu Hatidže i Safije Đugumije, a prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara. Centar je kapaciteta 59 soba sa 202 ležaja. Organizovan je u dva paviljona, za studente i studentice.

  Klimatizirane i moderno opremljene sobe, savremeno opremljena kuhinja i restoran, biblioteka s dvije čitaonice, vešeraj, multimedijalna sala, sportsko igralište, prostorije za rekreativne aktivnosti, samo su neki od obilnih sadržaja koji pokazuju da je riječ o modernom studentskom centru. On se ni po čemu ne razlikuje od smještaja u hotelima.

  Prednost za prijem u ovaj studenstski centar imaju studenti Fakulteta islamskih nauka, no on je otvoren i studentima s drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ono što je prednost za studente FIN-a jeste svakako i činjenica da je od zgrade fakulteta udaljen nekoliko stotina metara.

  FIN postao kompletna odgojno-obrazovna ustanova

  Direktor Vakufske direkcije IZBiH Senaid Zajimović u razgovoru s novinarom AA istakao je kako je projekt izgradnje studentskog centra koštao ukupno 8,5 miliona KM.

  Podsjetio je kako je s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske potpisan protokol o dovršetku izgradnje studentskog doma, obzirom da je njegova izgradnja tada već započeta.

  “Generalna direkcija vakufa Republike Turske inače je partner Vakufske direkcije i mi nastojimo revitalizirati vakufe u BiH, nastojimo posebno oživiti vakufe koji datiraju iz Osmanlijskog perioda. Ovaj vakuf je jedan od takvih, jer su Hatidža i Safija uvakufile ovu zemlju 1792. godine, dakle za vrijeme Osmanske uprave u BiH. U tom smislu, ne samo ovaj studentski dom, kojim se ponosimo, mi trenutno u saradnji Generalnom direkcijom vakufa radimo na preko 15 velikih projekata, koji koštaju negdje oko 50 miliona KM”, poručio je Zajimović.

  Ovim povodom Zajimović se zahvalio turskoj direkciji na veoma važnom i značajnom projektu, ali i zbog činjenice da je ispunjena namjera vakifa koji je u osnovi zemljište uvakufio za potrebe obrazovanja djece koja su siromašna. Zajimović se zahvalio i svim drugim turskim institucijama i organizacijama sa kojima Vakufska direkcija ima veoma dobru saradnju, između ostalih, ambasadi Turske u BiH, TIKA-i, Institutu Yunus Emre.

  Zajimović je na kraju kazao kako je uvijek bila praksa, od nastanka prvih vakifa i obrazovnih ustanova, da uz školu bude i dom, te dodao:

  “U tom kontekstu, mislimo da je FIN tek sada postao kompletna odgojno-obrazovna ustanova unutar obrazovnog sistema IZBiH, ali isto tako i obrazovnog sistema države BiH.”

  U centru studenti iz BiH, zemalja regiona i SAD-a

  Direktor studentskog centra Muamer Tinjak je također izrazio zadovoljstvo, jer je ustanova na čijem je čelu, od 1. oktobra ove godine, uspjela primiti prve studente.

  “U studentskom centru imamo studente iz svih dijelova BiH, upisane na Univerzitetu u Sarajevu. Prema našim pravilima, prednost prilikom upisa u centar imaju studenti FIN-a, no svakako naša vrata su otvorena za sve studente. Već sada imamo studente sa svih fakulteta”, kazao je Tinjak, te dodao kako u centru osim iz BiH, borave studenti iz zemalja regiona, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, kao i iz Sjedinjenih Američkih Država.

  “Sretni smo što studentima možemo ponuditi najbolje. Od samog smještaja, pa do biblioteke sa dvije čitaonice koje su opremljenje i prilagođene studentima za spremanje ispita. Svi studenti imaju svoj individualni prostor gdje mogu nesmetano učiti”, rekao je Tinjak.

  Naglasio je kako je kapacitet smještaja 59 soba, 202 ležaja, od kojih je više od 170 već popunjeno.

  Tinjak dodaje kako su studenti koji već borave u centru oduševljeni sveukupnim sadržajima, a posebno činjenicom da je smještaj blizu fakulteta, gdje imaju priliku na pauzi predavanja doći do centra i odmoriti se. Podsjetio je kako je ova ustanova registrovana kao studentski centar, što znači da ona studentima omogućava različite edukativne i volonterske aktivnosti.

  “Sretni smo da imamo takav prostor. Mi smo genracija koja je imala sreću da to dočeka, znamo i sami na koji način su se studenti nekad ranije snalazili za smještaj, posebno studenti u postratnom periodu. Sada imamo gotovo hotelski smještaj za naše studente po prihvatljivoj cijeni. U našem centru cijene jednomjesečnog boravka kreću se od 180 do 220 KM”, poručio je Tinjak.

  Ono što je također za svaku svaku pohvalu, a na što se obratila pažnja u projektu ovog studentskog centra, jeste da su prilazi zgradi, kao i ulazi u zgradu, prilagođeni osobama sa invaliditetom. Na prvim spratovima oba paviljona studentskog centra nalaze se i sobe koje su zajedno s kupatilima prilagođene osobama s invaliditetom.

  [Foto: AA]

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = five