More

  Otvoreno pismo Stranke za Bosnu i Hercegovinu nerezidentnom ambasadoru Izraela za BiH Noahu Gal Gendleru

  spot_imgspot_img

  Vaša ekselencijo, uvaženi ambasadore Gendler,

  sa dubokim razočarenjem i nevjericom smo čitali današnji osvrt Vaše ambasade o izmjenama Izbornog zakona BiH i problemima s kojima se suočavaju nacionalne manjine u našoj državi, uključujući i Jevreje. Razočarenje i nevjerica proizilaze iz činjenice, vidljive iz vašeg osvrta, da ambasada na čijem ste čelu očigledno nije upoznata sa sadržajem i problematikom presuda “Sejdić i Finci protiv BiH”, “Pilav protiv BiH”, “Pudarić protiv BiH” i “Zornić protiv BiH”. Presuda koje se bave individualnim pravima građana Bosne i Hercegovine kojima su uskraćena osnovna politička prava garantovana Ustavom Bosne i Hercegovine, mogućnost da se kandiduju i budu birani za članove Predsjedništva BiH i u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

  Vaša ekselencijo, “prijedlozi hrvatske strane” u izmjenama Izbornog zakona BiH, kako ih Vi nazivate, nikada se nisu bavili implementacijom bilo koje od navedenih presuda, odnosno rješavanjem problema uskraćivanja individualnih prava građana Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi. Štaviše, podsjetićemo Vas da presudu može provesti Parlamentarna skupština BiH, gdje okosnicu parlamentarne većine čine HDZ, SNSD i SDA.  Potrebne volje za takvo nešto dosad nije bilo, posebno ne sa “hrvatske” strane. Tako da ove presude već godinama nisu implementirane, čime naši sugrađani Jevreji, Romi i pripadnici ostalih manjina ostaju trajno diskriminirani, što stavom Vaše ambasade otvoreno podržavate.

  Isto tako,  HDZ-ov spin “legitimnog predstavljanja” koji koristite u svom osvrtu, ne postoji u političko-pravnom sistemu države Bosne i Hercegovine, a koliko je nama poznato niti u sistemu bilo koje evropske države. Taj propagandni koncept se uopće ne bavi problemom političke diskriminacije s kojim se suočavaju naši sugrađani Jevreji, Romi i ostali. Štaviše, koncept koji predlaže “hrvatska strana” dodatno cementira etničku podjelu i dominaciju etnija nad građanima ostavljajući naše sugrađane, pripadnike manjina poput jevrejske, bez osnovnih političkih prava garantovanih Ustavom BiH.

  U kom pravcu “legitimno predstavljanje” ide najbolje pokazuju stalni napadi na Partizansko groblje u Mostaru i svastika, nedavno iscrtana na galeriji “The Hub of Fine Arts”, koju je  otvorio izraelski biznismen Amir Gross Kabiri. Zato je žalosno čitati, da Vi kao ambasador države Izrael, u 21. stoljeću podržavate nazadni narativ u kome postoje građani prvog i građani drugog reda, posljednji put implementiran u mračnoj nacističkoj tvorevini, čiji su Jevreji najveće žrtve.

  Vaša ekselencijo, ako već želite da pomognete Jevrejima Bosne i Hercegovine, čiji je utjecaj na kulturno naslijeđe naše zajedničke domovine nemjerljiv, onda  podržite izmjene Izbornog zakona BiH utemeljene na preporukama Venecijanske komisije i provedbama presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Podržite državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, a ne modele zasnovane na ideji da samo “jedan vođa“ i “jedna partija”  “legitimno predstavljaju” “jedan narod”. Takav model je u Evropi poražen 9. maja 1945. godine.

  Ovom prilikom pozivamo Vašu državu da otvori rezidentnu ambasadu u Sarajevu, gradu koji je pružio utočište Jevrejima nakon izgona iz Španije i jedinom evropskom gradu u kojem naši sugrađani Jevreji nisu živjeli u getu. Držimo da bi se time naši bileteralni odnosi unaprijedili, te da bili potpunije upoznati sa stvarnim stanjem u Bosni i Hercegovini.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  42 − = thirty nine

  Čitano

  Povezani članci