More

  Otvoreno pismo MZ Ilićka: Brojna pitanja o rješavanju problema sa gradskom deponijom

  Novinar: Adis Mujdanović

  Predsjednik brčanske Mjesne zajednice (MZ) Ilićka Damjan Dundžić uputio je danas otvoreno pismo lokalnim vlastima, tražeći, u ime mještana, odgovore na brojna pitanja o rješavanju problema sa gradskom deponijom.

  Podsjetio je da su mještani kroz organe Mjesne zajednice više puta iskazali, blago rečeno, ogorčenost odnosom svih relevantnih subjekata sa problemom deponije koja ih, kako je naglasio, truje.

  Naveo je da iz odgovora koje su dobijali na upućivane zahtjeve ništa konkretno nisu mogli saznati, osim da se na deponiju gleda kao na vrlo kompleksan problem.

  On smatra da kompleksnost problema deponije dolazi do izražaja samo kada se na nju gleda kroz političku prizmu, dok se posmatrano kroz prizmu zdravlja svih – Srba, Hrvata i Bošnjaka – radi o rješivom problemu koji zahtijeva hitnost u postupcima.

  „Jedina stvar koja koči rješavanje problema deponije jeste ‘političko’ u nadležnim, u onima koje smo svi mi zajedno birali, vjerujući u ono što su nam obećavali kroz predizborne govore“, napisano je u otvorenom pismu.

  Brojna pitanja

  Dundžić je naveo da su, vođeni obećanjima o definitivnom pronalasku lokacije za novu deponiju do kraja kalendarske 2018. godine, i činjenici da je danas 30. novembar, bili prinuđeni da postave sljedeća pitanja:

  • Koja lokacija je odabrana kao konačna za novu gradsku deponiju?
  • Dokle se stiglo sa prostorno-planskom dokumentacijom po tom pitanju?
  • Kada počinju radovi na konzerviranju postojeće, divlje deponije?

  Dodao je da u zraku lebdi još pitanja, za koje su mještani sigurni da bi ih većina građana, kada bi imala priliku, postavila:

  • Da li ste vi, kao građani a ne političari, zadovoljni „radom“ nadležnih po ovom pitanju?
  • Da li ste svjesni da zdravlje nema alternativu?
  • Šta mislite, gdje je granica tolerancije mještana Ilićke, ali i drugih naselja pogođenih ovim problemom?!

  Očekuju konkretne odgovore

  „Na konkretna pitanja očekujemo konkretne odgovore, odgovore ozbiljnih ljudi, koji na ovaj problem gledaju kao na svoj problem, problem svojih najmilijih, što on svakako i jeste“, naglasio je Dundžić u pismu.

  Istakao je da će mještani Ilićke, a ovim putem su pozvali sve savjesne ljude ovog grada, znati kako odgovoriti na nerad nadležnih po ovom pitanju koje ima direktan utjecaj na njihovo zdravlje, ma šta mjerenja kvalitete zraka pokazivala.

  „Molimo vas, ali najiskrenije, mislite na zdravlje svih nas, budite odgovorni predstavnici vlasti, jer ćemo mi znati zaštititi svoje, a time i vaše zdravlje“, stoji u pismu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + three =

  Čitano

  Povezani članci