Otvorena terenska vježba za korištenje NICS sistema u Brčkom – Korištenje najsavremenije opreme za potrage i spašavanje

  Službe zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine i regiona u naredna tri dana će na podrurčju Brčko Distrikta testirati najsavremeniju opremu i međusobnu saradnju u akcijama potraga i spašavanja.

  Radi se o terenskoj vježbi za korištenje NICS sistema koju organizira Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Odjeljenjem za javnu sigurnost Brčko distrikta i podršku Federalne uprave civilne zaštite.

  Vježba se održava u skladu sa planom aktivnosti NATO NICS projekta „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama“ za 2019. godinu. Oko 150 učesnika vježbe i to tim za spašavanje čamcima, ronilački tim, tim pumpi visokog kapaciteta, tim vodenih barijera, tim za traganje i spašavanje i HBRN tim, uvježbavat će mogućnosti i način upotrebe NICS sistema u slučaju nesreća, te saradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

  Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić je u svom obraćanju istakao važnost saradnje i komunikacije između različitih timova koji bi u slučaju potrebe mogli da uspješno spašavati ljude i materijalna dobra.

  Dogradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić je naglasio da su poplave i klizišta iz 2014.godine pokazale neophodnost ovakve saradnje i uvježbavanje za zajedničko djelovanje u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

  Pored predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta BiH, policije Brčko Distrikta i drugih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, na vježbi prisustvuju posmatrači iz partnerskih zemalja i institucija na projektu: US Department of Homeland Security i MIT – Lincoln Laboratorije iz SAD, MUP-a Hrvatske, Direktorata za vanredne situacije Crne Gore i Centra za upravljanje krizama Sjeverne Makedonije.

  Izvor: Msb.gov.ba
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × = 18