Otvoren glavni pretres u slučaju otmice i ubistva Edina Zejćirovića

Edin Zejćirović (Fotografiju ustupio Otisku Kenan Zejćirović)

Po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koja Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića tereti da su da su 17. novembra prošle godine oteli i na svirep način lišili života Edina Zejćirovića, danas je u Osnovnom sudu u Brčkom otvoren glavni pretres.

U prisustvu tužioca, optuženih i njihovih branilaca izvršeno je čitanje optužnice, nakon čega je izneseno uvodno izlaganje optužbe, te je saslušanjem članova porodice ubijenog započet dokazni postupak.  

 Podsjetimo, nakon intenzivne i sveobuhvatne istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića za krivična djela ubistva (iz člana 163 stav (2) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i otmice (iz člana 177 stav (2) Krivičnog zakona) i dostavilo je Osnovnom sudu na daljnje nadležno postupanje.

Tužilašvo ih ovom optužnicom tereti da su 17. novembra 2019. godine, od oko 18,30 pa do 22,00 sata, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, u sastavu grupe oteli i potom do smrti pretukli i mučili oštećenog Zejćirovića.

 Pošto je na prethodno održanom ročištu određena dinamika suđenja, danas je u ovom predmetu pred Osnovnim sudom započeo glavni pretres.

U prisustvu tužioca, optuženih i njihovih branilaca, pročitana je optužnica i izneseno uvodno izlaganje optužbe, te je saslušanjem u svojstvu svjedoka članova porodice ubijenog i puštanjem video snimka ubistva započet dokazni postupak pred sudom.

Istovremeno, održano je i ročište po prijedlogu Tužilaštva da se optuženima produži pritvor o čemu će sud naknadno donijeti odluku.

Tokom daljnjeg postupka Tužilaštvo će nastaviti s izvođenjem dokaza na kojima zasniva optužbe protiv četvorice optuženih za ubistvo, izvršeno na svirep način i otmice, počinjene u sastavu grupe.

Kao daljnji datumi suđenja planirani su 30. jul, 27. avgust i 15. septembar 2020.godine.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH