Otvoren Ekonomski forum u Sarajevu: Ova godina je ključna za BiH

  Na Ekonomskom forumu 2019. učesnici će govoriti o konkurentnosti BiH i zemalja u regiji, ekonomskoj saradnji s Austrijom i unapređenju poslovnog okruženja, a u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Ekonomskog instituta.

  Foto: AA

  Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2019, na kojem će učesnici govoriti o konkurentnosti BiH i zemalja u regiji, ekonomskoj saradnji s Austrijom i unapređenju poslovnog okruženja, otvoren je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

  Forum su otvorili dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, specijalni predstavnik i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

  Selimović je u uvodnom obraćanju govorila o ekonomskoj situaciji u BiH s osvrtom na položaj mladih. Tom prilikom uporedila je stanje u kojem se nalaze mladi u BiH s njihovim vršnjacima u Austriji kao i regionu. Iznijela je podatke o nezaposlenosti u BiH, a naročito mladih obrazovanih ljudi.

  Wigemark se u uvodnom obraćanju osvrnuo na ekonomsku situaciju u zemlji i potencijal koji BiH ima. Smatra kako postoje pitanja i problemi koje je potrebno riješiti.

  “2019. je ključna godina za BiH. Kako Evropska komisija sprema mišljenje o članstvu, političke stranke su, ja se nadam, u finalnim fazama formiranja nove vlasti. Bez obzira ko bude u vlasti, ko bude sjedio na kojoj ministarskoj fotelji, dvije su glavne zadaće pred vašim vladama. Prva, da ubrzate integraciju zemlje u EU i počnete implementirati preporuke Komisije i rješenja koja se očekuju krajem proljeća. Druga je da ponovo krenete sa socio-ekonomskim reformama i konačno stvorite okoliš koji je dobar za privatno poduzetništvo”, rekao je Wigemark.

  Wigemark smatra kako je potrebna dobra poslovna klima.

  “BiH danas izgleda drugačije nego što je izgledala prije četiri godine”, rekao je Wigemark.

  Ukazao je kako, uzimajući u obzir sva ograničenja koja bh. ekonomija ima, preuzimanje obaveze za rješenje problema je nešto bez čega se ne može ostvariti uspjeh.

  Istakao je kako je rješavanje preostalih prepreka nešto što je dobro poznato i da se zna šta treba uraditi.

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ohrabren je činjenicom da se ekonomske teme stavljaju na dnevni red i da se pokušavaju pronaći rješenja za izazove.

  “Očigledno je da bh. ekonomija svakako nije u sjajnoj situaciji pa ni pristojnoj, nego je izložena traganjima i mnogim neuspjesima u prošlosti. Mislim da smo olako ušli u proces privatizacije koji je stvorio pljačkašku privatizaciju i razorio ekonomsko tkivo. Mislim da smo veoma rano i olako nasjeli na priču da prodamo sve naše poslovne banke i da se stavimo pod funkciju pravila za koje bh. društvo uopšte nije bilo spremno”, rekao je Dodik.

  Dodao je kako se kroz podatke o nezaposlenosti i druge ekonomske faktore treba zapitati da li su postignuti uspjesi.

  “Danas gubimo značajan broj mladih ljudi koji odlaze, a prvi put ću to javno reći, ja mislim da to nije samo do nas nego da je to i strategija razvijenih zemalja koje traže novu obrazovanu radnu snagu”, rekao je Dodik.

  Kazao je kako je potrebno vidjeti šta učiniti da se zaustavi ili značajno umanji odlazak radne snage te napraviti kontraproces, odnosno privući mlade ljude.

  Dodik je pozvao na investiranje u BiH i vjeruje da u zemlji treba zaustaviti sve političke debate i usmjeriti se ka značajnim infrastrukturnim projektima. Misli da ima energije da se odgovori na izazove i oduprijeti se starim navikama.

  “Mislim da smo prerano gurnuti na slobodno tržište nespremni da prihvatimo bilo kakvu konkurenciju gdje smo, dodatno devastirani nakon privatizacije, izgubili radna mjesta i potencijale. Sve što smo učinili u čitavoj BiH, jeste da smo putem privatizacije, koja nam je nametnuta, nemogućim uslovima odmah nakon oružanog sukoba i devastacije društva na svim poljima, dobili nekoliko bogatih porodica koje su uglavnom usmjerene na to da sačuvaju neki svoj kapital”, rekao je Dodik.

  Ukazao je na mali broj kompanija i poduzetnika koji mogu izaći na regionalna, odnosno globalna tržišta i podnijeti konkurenciju.

  Smatra kako je potrebno poduzeti brojne mjere kako bi se popravilo stanje u kojem se država i poduzetnici nalaze.

  Ekonomski forum BiH se treću godinu zaredom održava u Sarajevu u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sarajevo i Ekonomskog instituta. Do sada je okupio više od 1.000 učesnika, većinom predstavnika bosanskohercegovačke izvršne vlasti kao i više od 600 predstavnika regionalnih kompanija, diplomatskog sektora i akademske zajednice.

  Centralna ideja Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2019 odnosi se na uspostavljanje platforme za inciranje otvorenog dijaloga između predstavnika poslovne zajednice, akademije kao i kreatora ekonomskih politika u našoj zemlji.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × four =