More

  Otvoren 2. Biznis forum Brčko distrikta: Stanovništvo kao faktor privrednog razvoja

  U brčanskom Domu kulture danas je otvoren 2. Biznis foruma Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, čija je glavna tema “Stanovništvo kao faktor privrednog razvoja”.

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić kazao je kako očekuje da se pronađu adekvatni odgovori na pitanje odlaska stanovništa s područja ove lokalne zajednice te da zajedno s poslovnom zajednicom spoznaju šta bi kao zakonodavni organ dodatno mogli učiniti u smislu prilagođavanja zakona.

  “Da omogućimo ljudima u najmanju ruku taj osjećaj da se ovdje može ostvariti perspektiva”, istakao je Kadrić.

  Direktor Biznis foruma Damir Bulčević je novinarima kazao da će učesnici Foruma kroz tri organizirana panela pokušati predložiti Vladi Distrikta određene strategije kada je u pitanju razvoj privrede, na način da čovjeka stavi u centar zbivanja.

  On je kazao da je cilj kreirati radna mjesta potrebna mladim ljudima u BiH.

  Podsjetio je na poslovnu inicijativu za izgradnju ekspo centra industrijske zone turskog grada Kayserija, koja je proizašla s prošlogodišnjeg foruma, istakavši još jednu inicijativu kao rezultat Foruma. Riječ je o holandskoj firmi koja je zainteresirana za ulaganja u poljoprivredni sektor.

  Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić je izjavio da nije samo nezaposlenost uzrok odlaska stanovništva s ovih prostora, dodavši da od Foruma očekuje rješenja za regionalni problem.

  Ambasador Republike Turske Haldun Koc je ukazao na povoljan geografski položaj Distrikta, kazavši da ova lokalna zajednica turskim investitorima predstavlja jedno od značajnijih mjesta za ulaganja.

  Podsjetio je da je trgovinska razmjena Turske i Bosne i Hercegovine u 2017. godini iznosila oko 700 miliona dolara.

  “Ona je ove godine već sada povećana za 18 posto. Naš cilj je da dostignemo cifru od milijardu dolara”, istakao je Koc.

  On je izrazio očekivanje da će se nakon potpisivanja revidiranog sporazuma o trgovinskoj saradnji između ove dvije zemlje učiniti određeni koraci naprijed.

  Uslijedila je plenarna sekcija, a u toku su paralelne sekcije, na kojima izlažu eminentni privrednici i stručnjaci, dok je saopćenje zaključaka zakazano za 18 sati.

  Nakon učešća na plenarnoj sekciji, ambasador Turske u Bosni i Hercegovini održao je sastanak s gradonačelnikom Distrikta, posjetio filijalu Ziraat banke u Brčkom te razgovarao s turskim privrednicima koji su uzeli učešće na Forumu.

  “Kao jednu od velikih vrijednosti koje će dati doprinos razvoju postojeće potencijalne saradnje smatram postojanje filijale Ziraat banke. Nadam se da će ona biti značajan akter u pomoći kada je u pitanju realizacija saradnje između biznismena dvije zemlje”, kazao je Koc.

  Posljednjeg dana Foruma planirani su sastanci investitora.

  [Foto: Otisak.ba]

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 5 = fifteen

  Čitano

  Povezani članci