More

  Otvara li se na Balkanu nova izbjeglička ruta

  Zagrebački 'Jutarnji list' piše kako sve veći broj migranata prolazi kroz BiH, Hrvatsku i Sloveniju na putu ka EU.

  - Advertisement -

  Zagrebački Jutarnji list piše o novoj smrtonosnoj balkanskoj ruti, kojom se ilegalni migranti pokušavaju domoći Zapadne Evrope, a koja prelazi preko Crne Gore, BiH i Hrvatske.

  “Iako se o toj ruti u javnosti malo govori, ona je sve aktivnija i odnosi sve više ljudskih života”, navodi se u reportaži lista.

  Hrvatske vlasti migrante koji u tu zemlju uđu iz sjeverozapadne Bosne smatraju pojedinačnim slučajevima ilegalnih prelazaka državne granice, u Sloveniji misle da bi se moglo govoriti o novom kraku takozvane balkanske rute, dok su u BiH sigurni da je to nova ruta koju nazivaju “južna migrantska ruta”.

  Ona iz Grčke skreće prema Albaniji, a iz Crne Gore, preko mjesta Nudo, ulazi u Aranđelovo i Trebinje, u Hercegovini.

  Migranti zatim preko BiH, otvoreno javnim prevozom, autobusima i taksijima putuju do Velike Kladuše, nešto manje u Bihać.

  Broj osoba sve veći

  Taj koridor kroz Hrvatsku ide kroz Karlovačku županiju, do slovenačke granice koja je udaljena svega oko 70 kilometara.

  U Sloveniju, na područje Bele krajine, odnosno Črnomelja, ulaze preko rijeke Kupe.

  Jutarnji list konstatuje da, bez obzira na to kako ga nazivali, činjenice govore da je to novi pravac kojim se Zapada pokušavaju domoći nevoljnici iz bliskoistočnih, azijskih i afričkih zemalja – sa sve većim udjelom građana Kosova.

  Lani su ih u BiH evidentirali oko 800, sedam puta više u odnosu na prethodnu godinu.

  Tek svaki dvanaesti među njima je Sirijac, a prednjače Afrikanci (Alžir i Maroko) te Pakistanci i Afganistanci. Samo u Karlovačkoj županiji su prošle godine uhvatili 202 migranta (u dvije godine broj se učetvorostručio), a u januaru ove godine 21.

  Broj osoba koje prolaze Hrvatskom zasigurno je višestruko veći od policijskih statistika, i to iz najmanje dva razloga, konstatuje se u tekstu.

  Očekuje se novi val

  Prvo, postoji određen broj koji nikad ne evidentira nijedna od triju zemalja, a drugo, ako BiH i Slovenija barataju brojkama koje su pet puta veće, jasno je da se sa njima mora računati i u Hrvatskoj. Razlika je samo u tome što kroz Hrvatsku putuju noću i mnogo opreznije, danju se skrivaju, a sve zbog straha od hrvatske policije, pa je u skladu s tim, i manji broj evidentiranih.

  To potvrđuju i informacije slovenačke policije. Na području policijske uprave Črnomelj policajci su prošle godine evidentirali svega šest slučajeva u kojima je preko Kupe ilegalno ušlo 14 migranata. Samo u januaru i prvoj nedjelji februara ove godine evidentirali su 22 slučaja i čak 112 migranata.

  Jutarnji list navodi desetke slučajeva u kojima su mještani viđali grupe kako prolaze poljima i šumama, te provaljuju u vikendice tražeći zaklon od zime i policije. Barem dva slučaja završila su tragično.

  Sve se to događa u zimskim mjesecima, nepovoljnima za takvu vrstu putovanja. S obzirom na to, ali i na informacije iz Velike Kladuše gdje su, uglavnom po privatnim objektima i u dvije džamije, smještene desetine migranata, a novi pristižu svakodnevno, Hrvatsku bi uskoro mogao zapljusnuti pravi migrantski talas, zaključuje zagrebački dnevnik.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + = six