Otisak saznaje: Odbijena optužnica protiv četiri, a potvrđena protiv pet osoba za ratni zločin u blizini Brčkog 1993. godine

Foto: Arhiv

Sud Bosne i Hercegovine odbio je potvrditi optužnicu protiv Kemala Hindića (rođenog 1949. godine u Jablanici), Martina Frančeševića (rođenog 1962. godine u Brčkom), Ive Anđelovića (rođenog 1963. godine u Brčkom) i Bahrije Fazlovića (rođenog 1967. godine u Brčkom), dok je potvrđena optužnica protiv Admira Rizvanovića (rođenog 1975. godine u Brčkom), Smajila Omerovića (rođenog 1970. godine u Zvorniku), Jasmina Huskanovića (rođenog 1971. godine u Brčkom), Ramiza Pljakića (rođenog 1958. godine u Sjenici, Republika Srbija) i Hazima Fazlovića (rođenog 1950. godine u Brčkom) za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u blizini Brčkog 1993. godine, nezvanično saznaje Otisak.ba.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Rizvanovića, Omerovića i Huskanovića, koji se terete da su kao pripadnici iz sastava Interventne jedinice 3. Bataljona 108. Motorizovane brigade Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija koje reguliraju postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata.

Oni se terete da su prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta Boderište “u izvršenoj zasjedi izvršili zarobljavanje 11 pripadnika 1. Posavske brigade VRS, te nakon toga mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne ozljede nečovječnim postupanjem, te ih usmrtili upotrebom vatrenog i hladnog oružja, nanijevši im zaživotne i posmrtne ozljede”.

Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, H. Fazlović, Anđelović i B. Fazlović terete se da su u svojstvu komandanata Operativne grupe I – Bosanska Posavina, 108. Pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te 108. Motorizovane brigade Armije RBiH, “znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin”.

Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona BiH.

Iz Tužilaštva BiH su ranije saopćili da će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Piše: Adis Mujdanović
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× 7 = seven