More

  Otisak.ba: Zakonski urediti oblast medija u Brčko distriktu BiH!

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Današnji dan – Svjetski dan slobode medija – prilika je da se dotaknemo teme medija na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Prije svega, smatramo da je stanje po pitanju slobode medija bolje u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine, kao i regije.

  Iako oni postoje, čini nam se da pritisci na medije nisu izraženi u tolikoj mjeri kao što su u ostatku države i regije.

  Što se tiče našeg portala, borimo se protiv bilo kakvih pritisaka i miješanja u naš rad.

  Međutim, jedna od ključnih stvari za što veću nezavisnost i slobodu medija su stabilni izvori finansiranja, što je, kako uočavamo, problem većine medija na ovom području, ali i šire.

  Upoznali smo mnogo naših kolega koji bi zasigurno radili drugačije da njihov medij ima stabilne izvore finansiranja, ali im, ukoliko žele opstati na medijskoj sceni, izvori ne dozvoljavaju potpunu nezavisnost i slobodu. Osim ako se ne bore, a Otisak je jedan od medija koji se bore.

  S obzirom na to da smo privatni medij, nemamo zagarantiran godišnji iznos iz budžeta, iako smatramo da bi trebali imati novčanu podršku na osnovu godišnjeg ugovora uz fiksnu cifru, što bi uveliko utjecalo na našu finansijsku stabilnost.

  Smatramo da smo to zaslužili, jer se bavimo poslom koji je od javnog interesa i mnogo utječemo na društvo u ovoj lokalnoj zajednici.

  Jedan od izvora finansiranja Otiska, pored marketinških usluga, jeste tzv. usluga informiranja građana o aktivnostima javnih institucija.

  Na taj način iz budžeta Otisak zarađuje određenu cifru novca, ali je ona različita od godine do godine i ne može se smatrati stabilnim izvorom finansiranja.

  Otisak smatra da je to potpuno pogrešan način finansiranja medija, jer nosioci javnih funkcija odlučuju o tome čiju uslugu će koristiti.

  Nerijetko zauzvrat očekuju protuuslugu u smislu dobijanja maksimalnog prostora u određenom mediju, kao i pisanje isključivo u pozitivnom kontekstu, a skloni su i nametanju odnosno tzv. naručivanju tekstova, što se može ukratko opisati pritiskom i miješanjem u rad medija.

  Otisak se protiv toga bori i ne dopušta takav način tretiranja od strane vlasti i nosilaca javnih funkcija, kao i ostalih bitnijih aktera u toj priči, jer u tom konkretnom slučaju građani, a ne pojedinac ili određena grupa ljudi, plaćaju uslugu informiranja Otisku, koji je dužan da je obavi na profesionalan i objektivan način, bez ikakvih pritisaka i miješanja u rad.

  Mišljenja smo da bi se takav način finansiranja trebao promijeniti, te odrediti poseban dio budžeta za podršku radu medija, ne za usluge informiranja, ali uz određene kriterije koje svaki medij mora ispunjavati, a što za cilj ima da građani za svoje novce dobiju tačne, pravovremene i objektivne informacije.

  Stoga se zalažemo za donošenje zakona o medijima, koji bi regulirao ovu oblast na području Brčko distrikta BiH.

  Jedna od stvari za koju ćemo se u budućnosti zalagati, a tiče se ovog zakona i prevencije i kažnjavanja napada na medijske radnike, jeste tretiranje medijskih radnika kao službenih osoba.

  Samim time, čin napada na medijskog radnika smatrao bi se napadom na službenu osobu i krivično bi se kažnjavao.

  Razlog za to je nerazumijevanje građana prema radu i obavezama medijskih radnika, što za posljedicu ima brojne verbalne i fizičke napade, pa i prijetnje.

  Predmetom takvog zakona bio bi i rad medija, počevši od registracije, transparentnosti i ostalih obaveza.

  Zakon bi bio donesen uz dogovor svih postojećih strana, bez ikakvih mogućnosti za manipulaciju i zloupotrebu sa ciljem kontrole i smanjivanja medijske slobode.

  Cilj zakona bio bi potpuno uređivanje oblasti medija na području ove lokalne zajednice, kako bi cijelo društvo doživjelo napredak i iskorak.

  Znamo da taj zadatak nije lagan i da za to nisu svi spremni, ali se ovim putem stavljamo na raspolaganje i naglašavamo da ćemo se boriti za svoju, kao i za slobodu svih medija, a time i građana ove lokalne zajednice.

  Otisak će se i dalje truditi da obavlja svoje poslove i napreduje uz glavnu vodilju – javni interes, u skladu sa svojim kapacitetima.

  Svim kolegama i čitaocima kojima ovo nešto znači, čestitamo 3. maj – Svjetski dan slobode medija.

  Autor: Informativni portal Otisak.ba
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img