More

  Otisak.ba: Čestitka povodom Međunarodnog dana žena

  - Advertisement -

  Širom svijeta danas se obilježava 8. mart – Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

  Dan žena prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

  Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.

  Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestirale prvi put 8. marta 1857. godine u New Yorku zbog loših uslova rada i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

  Osmomartovski protesti u narednim godinama su postali tradicionalni, a najmasovniji su bili 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

  Ustanovljen 1910. godine

  Prva međunarodna ženska konferencija održana je 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin (Clara Zetkin), koja je bila članica Njemačke socijalističke partije.

  Naredne godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

  Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije.

  Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iljiča Lenjina da 8. mart postane državni praznik i tokom sovjetskog razdoblja koristio se za obilježavanje “herojstva radnica”.

  Izgubio svoju ideološku osnovu

  U brojnim zemljama taj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

  Ujedinjene nacije su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena.

  Dvije godine kasnije, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

  U svoje lično ime i u ime Informativnog portala Otisak.ba, svim čitateljkama želim sretan Dan žena!

  Autor: Adis Mujdanović, glavni i odgovorni urednik
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy five ÷ 15 =