Osumnjičenom za ubistvo u Brčkom produžen pritvor za dva mjeseca

Foto: Ilustracija

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor  D.I. (21) osumnjičenom da je prije mjesec dana u ovom gradu, teškim povređivanjem automobilom,  lišio života lice s inicijalima S.M..

Pritvor osumnjičenom za krivično djelo ubistva produžen je zbog opasnosti od bjekstva.

Tužilaštvo  Distrikta vodi istragu  protiv D.I.  zbog sumnje da je 16. maja oko 21,20 sati,  u ulici Bijeljinska, kada je M.S. nakon nesporazuma s njim u saobraćaju izašao iz vozila, naglo startao svoj automobil, te njegovim prednjim dijelom udario oštećenog i oborio na tlo. Sumnja se da je potom vožnjom unazad prešao pneumatikom preko nogu oštećenog nakon čega se dao u bjekstvo u pravcu Bijeljine, dok je M.S. zadobivši povrede glave usljed pada,  kroz nekoliko sati preminuo.

Prije isteka jednomjesečnog pritvora, koji mu je određen odmah nakon hapšenja i tužilačkog ispitivanja, Tužilaštvo Distrikta predložilo je produženje ove mjere prema osumnjičenom ocjenjujući da i dalje postoje razlozi koji opravdavaju njegovo zadržavanje u pritvoru. Na ročištu za produženje pritvora Osnovni sud Brčko distrikta BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva, pa je produžio pritvor D.I. za još dva mjeseca.

Nakon produženja pritvora Tužilaštvo,  u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, neodložno nastavlja istragu u ovom predmetu, te daljnje procesuiranje D.I., koga  sumnjiči za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine