Osuđeni bivši pripadnici HVO-a zbog zlostavljanja Bošnjaka

  Sud Bosne i Hercegovine osudio je na zatvorske kazne pet bivših zapobjednika i stražara u nekadašnjem zatvoru u Ljubuškom.

  Prema navodima prvostepene presude, optuženi su zatočene Bošnjake držali u nehumanim uvjetima [Anadolija, Arhiva]

  Sud Bosne i Hercegovine proglasio je u srijedu krivima i osudio na zatvorske kazne pet bivših zapovjednuika i stražara u nekadašnjem Vojno-istražnom zatvoru pod nadzorom Hrvatskog vijeća obrane u Ljubuškom, dok je dvojicu oslobodio krivice za ratne zločine počinjene nad zarobljenim Bošnjacima.

  Bivši zapovjednicizatvora Ivan Kraljević i Mate Jelčić nepravomoćno su osuđeni na dvije, odnosno godinu i po dana zatvora, dok je treći zapovjednik Slavko Skender presudom sudskog vijeća oslobođen optužbi.

  Stražar Stojan Odak osuđen je na sedam godina zatvora, njegove kolege Vice Bebek i Vinko Radišić dobili su po godinu dana zatvora, a nekadašnji stražar Dragan Miloš oslobođen je optužbi.

  Maltretiranje i nehumani uvjeti

  Prema navodima prvostepene presude, optuženi su zatočene Bošnjake u Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom držali u nehumanim uvjetima, dopuštali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

  Sutkinja Jasmina Kosović ocijenila je kako su u pritvor dovođene, prisilno zatvarane i zlostavljane osobe samo zato što su druge vjeroispovijesti.

  U ovome predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega odvojen, jer je u bijegu i za njim je raspisana potjernica.

  Tužiteljstvo i odbrana imaju mogućnost uložiti prigovor na prvostepenu presudu.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × one =