Osuđen počinilac serije krivičnih djela u Brčkom

Foto-ilustracija

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalao je krivicu Dragana Gmitrovića (35), optuženog da je tokom februara u Brčkom počinio seriju krivičnih djela na štetu crkvene i druge imovine. On je kažnjen zatvorom u trajanju od dvije godine pošto je ubrzo otkriven, optužen, te pravosnažno osuđen za manje od dva mjeseca, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Nakon što je protiv njega brzo sprovelo istragu, Tužilaštvo Distrikta optužilo je Gmitrovića da je u centralnim gradskim naseljima izvršio pet teških krađa, nanio tjelesne povrede jednom licu, kao i oštećenja na poslovnim prostorijama. Seriju krivičnih djela, Gmitrović je započeo 12. februara u ugostiteljskom objektu Korner, gdje je najprije napao ugostiteljsku radnicu nanijevši joj udarcima u glavu lake tjelesne povrede. On je zatim, u razmaku od svega nekoliko dana, oduzeo bakarne oluke sa objekta katoličke crkve u centru grada u dva navrata, 24. i 28. februara, te sa pravoslavne kapele u naselju Srpska Varoš tokom noći 26./27. februara. U međuvremenu, razbio je izlog turističke agencije Dinamik Turs, a iz prostorija preduzeća Feros i jednog stana u centru grada oduzeo zatečeni novac.

- Reklama -

link na optužnicu

Istraga nakratko vođena po nepoznatom počiniocu ubrzo je, tužilačkom naredbom od 26. februara, usmjerena na Gmitrovića kao osumnjičenog. Za nekoliko dana uhapšen je, kriminalistički obrađen i uz policijski izvještaj predat tužiocu, a usljed opasnosti od ponavljanja krivičnog djela odmah mu je određen pritvor. Koordinirana istraga Tužilaštva i Policije Distrikta protiv osumnjičenog okončana je za jedan mjesec, tako što je Tužilaštvo već 17. marta podiglo optužnicu tereteći ga za više imovinskih i drugih krivičnih djela iz Krivičnog zakona Distrikta. Ocijenivši dokazanim svih sedam tačaka optužnice, Osnovni sud ga je presudom od 1. aprila pravosnažno osudio za krivična djela teške krađe (iz člana 281 stav 1 tačka 1), oštećenja tuđe stvari (iz člana 287 stav 1) i lake tjelesne povrede (iz člana 170 stav 1) izricanjem jedinstvene kazne zatvora u trajanju od dvije godine, navedeno je u saopštenju.

Link na INFOGRAFIKU