Osuda napada na pravnicu, novinarku i aktivisticu Anu Kotur-Erkić

Ana Kotur-Erkić, aktivistica za ljudska prava, u ponedjeljak se oglasila na twitteru povodom izjave novog gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića – „Jesam zauzet, ali nisam oduzet“. Stanivuković je ovo iznio u intervjuu za srbijanski medij Nova.rs, objašnjavajući da mu se, bez obzira što ima djevojku, žene javljaju.

  • Osudila sam pomenutu izjavu iz nekoliko razloga – jer je nekulturna, jer vrijeđa osobe koje zbog invaliditeta imaju poteškoća u seksualnom i reproduktivnom zdravlju i jer je ponižavajuća za žene. Od tog trenutka, nisu prestali različiti javni i nejavni komentari, sugestije i vrijeđanja, koja ne želim ponoviti, uključujući i prenošenja stavova članova Stanivukovićeve političke opcije, u kojima se mene lično i moj rad omalovažava – objašnjava Kotur-Erkić.

Ističe da je institucijama u ranijem periodu prijavljivala slične pojave koje su poticale od narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS, Nebojše Vukanovića, ali da potrebnu zaštitu – nije dobila.

  • Prijavila sam sve Etičkom odboru NSRS, Ombudsmanima i policiji. Najtužnije je što Ombudsmani smatraju da je u pitanju „lični stav“, dok pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, u pogledu istog prava, uključujući i ovakve pojavne oblike izdaje preporuke i mišljenja i oštro ih osuđuje, ističući da je u pitanju neprihvatljivo ponašanje – kaže.

Kotur-Erkić smatra da je ovo samo jedan od dokaza da se institucije ne posvećuju dovoljno zaštiti prava osoba s invaliditetom, budući da institucije istog mandata zauzimaju potpuno različite stavove o jednom ljudskom pravu.

Povodom ove situacije, na društvenoj mreži twitter se oglasio i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field, izražavajući podršku aktivistici.

  • Prošli mjesec sam razgovarao sa Anom Kotur-Ekić i saznao puno toga o izazovima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u BiH, te kako ih podržati. Zato sam veoma uznemiren što Ana dobija neprijateljske i neprijatne poruke na ličnoj osnovi, uključujući i putem društvenih mreža. Hvala vam Ana, na svemu što radite u ovom važnom polju – naveo je Field.

Redakcija portala Otisak.ba podsjeća da je Ana Kotur-Erkić višestruko nagrađivana novinarka, pravnica i aktivistica, jedna od najznačajnijih u oblasti prava osoba s invaliditetom i da društvo u Bosni i Hercegovini ljude poput nje treba, na putu ka stvarnoj jednakosti svih građana.

Ovim putem pozivamo institucije Brčko distrikta, koje su imale prilike da se uvjere koliko je značajan rad gospođe Kotur-Erkić, da doprinesu zaštiti njenih prava i osude politički motiviran napad na društveni aktivizam.