More

  Ostvarena saradnja branilačkih udruženja iz Brčkog sa Javnom ustanovom „Fonda Memorijala Kantona Sarajevo“/FOTO

  Izložba „Spas u ratu, uspomena u miru“ prvi put u Brčkom

  Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženje građana “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan”, Brčko distrikt BiH su 11. septembra 2023. godine bili domaćini manifestacije „Spas u ratu, uspomena u miru“ – izložbe o sarajevskom Tunelu D-B poznatom i kao Tunel spasa.

  Priča o Tunelu D-B je priča o fenomenu odbrambeno-oslobodilačkog rata i okupacije Sarajeva koja je ovom prilikom ispričana kroz izložbu pod nazivom „Spas u ratu, uspomena u miru. U okviru otvaranja i zatvaranja izložbe, održani su historijski časovi, predavanja muzejskih pedagoga Irfana Gazdića i Amela Merdžinovića, kojima su osim predstavnika političkog i kulturnog života u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, prisustvovao i veliki broj mladih ali i djece osnovnoškolskog uzrasta. Izložba je zatvorena 20. septembra 2023. godine.

  Ovaj događaj je prvi u nizu planiranih kroz saradnju sa Javnom ustanovom „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ koji su kreatori ovog ali i brojnih drugih projekata.

  Tunel D-B i Fond Memorijala Kantona Sarajevo

  Spomenički kompleks Tunel D-B, u javnosti poznat kao Tunel spasa, je pod upravom Javne ustanove „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ od aprila 2012. godine.

  Butmirska strana koja je otvorena za posjete nudi posebno historijsko iskustvo na autentičnoj lokaciji zbivanja iz perioda izgradnje i funkcionisanja Objekta D-B. Kako bi se objasnila potreba za izgradnjom ovog objekta dio postavke posvećen je opsadi grada Sarajeva. Kroz posebnu mapu opsade grada ucrtanu na mapi olimpijskog Sarajeva iz 1984. godine posjetitelji dobivaju informacije o početku i razlozima agresije na Bosnu i Hercegovinu i najdužoj opsadi jednog glavnog grada u modernoj historiji ratovanja.

  Organizovanjem manifestacija, Javna ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“, radi na uspostavljanju i njegovanju kulture sjećanja i pamćenja.

  Poseban segment u radu Javna ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ predstavlja očuvanje dostojanstva odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine – afirmacijom lika i djela šehida i poginulog borca. Pored objavljivanja različitih kataloga i brošura, emitovanja tematskih radio i TV priloga, Javna ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ organizuje različite sadržaje, okrugle stolove, tribine, konferencije kao i tradicionalnu manifestaciju “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman” u okviru koje se kroz vjerske obrede i kulturno-edukativne programe odaje počast, spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

  Održavanjem raznih vjerskih i kulturnih manifestacija Javna ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ svakodnevno pokušava otrgnuti od zaborava djela šehida i poginulih boraca. U svojim naporima, s ciljem da se ovakvi sadržaji i dešavanja umnože i afirmišu, Javna ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ neprestano dobiva bezrezervnu podršku svih boračkih udruženja proisteklih iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, udruženja porodica šehida i poginulih boraca, udruženja ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, Zlatnih ljiljana i drugih.

  Posjeta Tunelu D-B i Muzeju Heroja

  U organizaciji Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženja građana “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan”, Brčko distrikt BiH upriličena su dva izleta u sarajevske muzeje 03. i 10. novembra 2023. godine, muzej Tunel D-B u naselju Butmir te Muzej Heroji oslobodilačkog rata u okviru kompleksa Javne ustanove „Fonda Memorijala Kantona Sarajevo“ u naselju Kovači. Fakultativnim izletima se odazvao veliki broj djece osnovnoškolskog uzrasta za koju su na oba lokaliteta upriličena predavanja muzejskih pedagoga.

  Posjetitelji su imali priliku vidjeti i koristiti originalni ulaz u Tunel D-B sa butmirske strane zajedno sa autentičnih 25 metara tunela, kao i revitaliziranih 100 metara originalne tunelske cijevi u kojoj je izvršena zamjena konstruktivnih elemenata na način da vjerno oslikava unutrašnjost tunela za vrijeme funkcionisanja od 1993. do 1995. godine.

  Muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata” nalazi se u sklopu Multimedijalnog centra Javne ustanove „Fonda Memorijala Kantona Sarajevo“ na Kovačima. Postavka je posvećena postuhmno odlikovanim istaknutim pojedincima za herojski doprinos oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene izuzetne rezultate koji su kod saboraca i građana služili kao primjer, podstrek i dodatni motiv za dalje uspješno suprotstavljanje agresoru. To su: Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhat Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.

  Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženje građana “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan”, Brčko distrikt BiH nastavljaju suradnju sa Javnom ustanovom „Fonda Memorijala Kantona Sarajevo“ kroz nove planirane projekte koji njeguju kulturu sjećanja.

  Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = 42