More

  Oštre reakcije na Izetbegovićevu izjavu o Kosovu

  Nakon što je srbijanska agencija Tanjug prenijela dijelove intervjua člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, a u kojem on navodno tvrdi da BiH treba priznati Kosovo, reagirali su iz Izetbegovićevog ureda.

  Savjetnik za informiranje u Izetbegovićevom kabinetu je upozorio da dijelovi intervjua koji je Izetbegović dao za Deutsche Welle, a kako su preneseni, “predstavljaju politički problem”.

  Agencija iz Srbije prenijela je da je Izetbegović kazao: “Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”.

  Na izravno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku neovisnost, navodi dalje Tanjug, Izetbegović je odgovorio: “Da”.

  No njegov savjetnik tvrdi da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: “Nadam se da – da”, što je Tanjug kasnije i priznao.

  Takav politički stav Izetbegović dodatno objašnjava riječima da je upravo on taj “generator koji gura i uporno traži rješenje tehničkih pitanja s Prištinom, jer BiH ekonomski trpi zbog toga”.

  “Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema”, zaključuje Izetbegović.

  Prije saopćenja iz Izetbegovićevog kabineta reagirali su i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, te neki srbijanski dužnosnici.

  Za Ivanića, Izetbegovićeve izjave govore o “licemjerstvu sarajevske politike”.

  Smatra kako “nije slučajno što se izjava pojavila manje od mjesec dana prije dolaska delegacije BiH u Beograd” i ocijenio da je to “svjesno stvaranje negativnog ambijenta”.

  “Jako je pogrešna politika koju Izetbegović vodi”, kazao je Ivanić.

  Ivanić: Izetbegovićeva pusta želja

  Na pitanje kakvu poruku šalje Izetbegović “kad ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, koja je garant Dejtonskog sporazuma”, Ivanić kaže da je to “vjerovatno nastavak jedne politike iz Sarajeva da sa Beogradom ne treba imati dobre odnose ili da treba glumiti neku žrtvu”.

  “Pokazuje se ovaj put da tu apsolutno nema žrtve, da je to svjesno iritiranje i svjesno pravljenje negativnog ambijenta na najosjetljivijem pitanju za Srbiju. Dobar komšija to nikad ne bi uradio”, poručio je Ivanić.

  Prema njegovim riječima, “BiH neće priznati nezavisnost Kosova”, a u slučaju da ga preglasaju, kaže da može osporiti takvu odluku.

  “Imam instrumente kojima to mogu i imam namjeru zaustaviti, tako da BIH neće priznati (nezavisnost Kosova). Izetbegović možda želi, ali to se neće desiti, jer prvo,takva odluka neće biti na Predsjedništvu, a ako bi bila, ja mogu pokrenuti mehanizam koji se zove vitalni nacionalni interes”, objasnio je Ivanić.

  “To je njegova pusta želja i, rekao bih, loša namjera prema Srbiji”, zaključio je Ivanić.

  Dodik je rekao kako Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije i dobre odnose sa Srbijom.

  “Kosovo neće biti priznato od strane BiH šta god Bakir Izetbegović rekao i šta god on pokušao da uradi, jer to da li će BiH priznati Kosovo i Metohiju ili ne, zavisi od Republike Srpske”, rekao je Dodik za Televiziju Pink.

  Po njegovim riječima, “to može da bude samo stav jednog političara koji je na zalasku političke karijere”.

  Stefanović: Jedan od najtežih udaraca

  Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji očekuje očekuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u narednih 48 sati, jer takve najave nisu dobre za situaciju u regionu”.

  “Savet će razmotriti dalje korake države i odnos prema takvom potezu Izetbegovića. Voleo bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susedna zemlja”, rekao je Stefanović za Večernje novosti.

  Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marku Ðuriću Izetbegovićeva izjava o priznanju Kosova je “skandalozna i šokantna”.

  U intervjuu za Deutsche Welle, Izetbegović je govorio i o Sandžaku, te rekao kako je “sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci”.

  Objasnio je da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima “u jednom trenutku nisu bili dobri”, jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u njihove unutarnje sukobe.

  “Oni su jedan poseban temperament, nemaju kočnica, mada ne znam koliko je to dobro za politiku. Volim sve ljude sa Sandžaka i ove tu (u Sarajevu) i one tamo. Oni su srčani ljudi”, rekao je Izetbegović.

  Smatra da Srbija, međutim, “treba odustati od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku”.

  “Srbija treba odustati od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a riječ je o udjelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola. Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu”, kaže Izetbegović.

  Nedavni posjet predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana Novom Pazaru ocjenjuje optimističnom i mogla bi, kaže, promijeniti atmosferu.

  “Srbi su takvi – ili imate problem ili kad prođe problem onda oni znaju biti dobri domaćini i prijatelji”, rekao je Izetbegović.

  Tvrdi da nije Erdoganov “igrač” i da ga jedino zanima odnos predsjednika Turske prema BiH i prema muslimanima.

  Ne slaže se s konstatacijom da Turska ulaže više u Srbiju, nego u BiH i dodaje da je to stvar odluke vlade.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + 2 =

  Čitano

  Povezani članci