More

  Osobe sa invaliditetom u FBiH i ove godine će dobiti priliku za posao

  Danas je teško osobama koje nisu invalidi da nađu posao, a kamoli nama

  Dženita Klico, bosanskohercegovačka bacačica kugle, paraolimpijka je 2003. godine doživjela tešku povredu kičme i od tada je u kolicima.

  Međutim, život za nju nije stao. Ostvarila se u sportu i dalje nastavlja nizati uspjehe, ali kaže nam kako je veliki uspjeh za nju i što joj je pružena prilika da zarađuje za život. Ona već godinu dana izrađuje bižuteriju, a priliku za zaposlenje joj je pružio Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH.

  – Danas je teško osobama koje nisu invalidi da nađu posao, a kamoli nama. Međutim, zahvaljujući Fondu, njegovom rukovodstvu, mnoge osobe sa invaliditetom su dobile šansu da rade. Lijepo je kada se osjećate korisnim. Invalidne osobe, pogotovo one u kolicima, zimi gotovo da i ne izlaze iz svojih domova zbog svih prepreka koje im stoje na putu, od nepostojanja prilaznih rampi, vozila na trotoarima… I zato im posao od kuće dođe kao spas. Moja kolegica i ja smo konkurisale na projekte koje je raspisao Fond i dobile početna sredstva da pokrenemo djelatnost. Ona šije, a ja izrađujem nakit – priča nam Klico.

  Zaposlenje za najmanje 800 osoba 

  Dodaje kako je na balkonu svoga stana napravila prostor za izradu nakita.

  – Pozvala bih sve osobe koje imaju invalidnost 60 posto i iznad toga da prate javne pozive, projekte Fonda jer će im se život promijeniti. Dobit će priliku za posao, a to je jako bitan segment života – rekla je Klico.

  Ahmet Baljić direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH nam kazuje kako u ovoj godini planiraju omogućiti zaposlenje za najmanje 800 osoba sa invaliditetom.

  – Ove godine ćemo imati dva javna poziva. Jedan ćemo objaviti u martu ili aprilu, a sljedeći u seprembru ili oktobru. To će biti stimulans za nova zapošljavanja osoba sa invaliditetom, naravno uključujući i preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, ali i za samostalne obrtnike. Mogu konkurisati iz cijele FBiH kako fizička, tako i pravna lica. Stimulansi uključuju samozapošljavanje ili preduzeća koja apliciraju za osobe sa invaliditetom. Invalidnost mora biti od 60 posto pa naviše i da se osoba nalazi registrovana na Zavodu za zapošljavanje – objašnjava Baljić.

  Od 2015. do 2017. posao dobilo 2.300 osoba sa invaliditetom 

  Ukazuje kako nema limita, kada je riječ o djelatnostima, već je prepušteno osobi sa invaliditetom da odluči čime će se baviti.

  – Imamo jako kvalitetne programe. Generalno, pored programa novog zapošljavanja, Fond pruža suport invalidnoj osobi od početka do kraja. Finansiramo i školovanje, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, osposobljavanje, stimulaciju, održavamo zaposlenost osoba sa invaliditetom. Naši rezultati govore sami za sebe. Mi smo od 2015. do 2017. godine zaposlili oko 2.300 osoba. A za vrijeme starog menadžmenta, od 2010. do 2015. godine bilo je zaposleno 650 osoba – ukazao je Baljić.

  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + two =