More

  Osmić nepozvan: Milić bez komentara, Kadriću žao

  Zekerijah Osmić, koji je bio nosilac nekoliko političkih funkcija, najistaknutija ministar odbrane Bosne i Hercegovine, u petak je javnosti uputio pismo.

  - Advertisement -

  Zekerijah Osmić nije dobio pozivnicu za prisustvo na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 18. godišnjice Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na šta gradonačelnik Siniša Milić nije imao komentar, dok je predsjednik brčanske Skupštine izrazio žaljenje, prenosi Otisak.ba.

  Osmić, koji je bio nosilac nekoliko političkih funkcija, najistaknutija ministar odbrane Bosne i Hercegovine, u petak je javnosti uputio pismo koje Otisak prenosi u cjelosti:

  • Poštovani gradonačelniče, dogradonačelniče i predsjedniče Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, sretan Vam Dan Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Već dugo razmišljam da Vam napišem ovo pismo. A evo zašto? Obrazložit ću.

  Sa velikim brojem čestitih i poštenih ljudi, zalagao sam se da konačno rješenje za grad Brčko bude što pravednije i poštenije.

  Pored ostalog, bio sam učesnik arbitražnog zasjedanja u Beču nakon kojeg je donešena Konačna arbitražna odluka za Brčko.

  Sa hrabrim i odvažnim ljudima dolazio sam u vojnim vozilima na skupštinska zasjedanja.

  Od 1998. godine kao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske borio sam se za ravnopravnost svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini i stvaranju povjerenja i suživota u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

  Među prvima, sa porodicom bio sam povratnik u svoj rodni grad. Obavljao sam dužnost savjetnika gradonačelnika za privredu i finansije i bio sam član Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Obavljao sam dužnost ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

  Poštovani, Gradonačelniče, Dogradonačelniče i Predsjedniče Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, zašto Vas sve ovo pitam?

  Kako je moguće i koji su razlozi da ja od vas nikada još nisam dobio pozivnicu za prisustvo svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Pretpostavljam da vam se ne dopada moje antifašističko porijeklo, ili je u pitanju nešto drugo što ja ne znam?

  Vama su očigledno bitnija Vaša “pravila”: obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske, otvoreno podržavanje ratnih zločinaca, ukidanje iz naziva naseljenih mjesta prefiks “bosanski”, drastično narušavate multietničnost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i pravite nove podjele.

  P. S.

  Do Vaše pozivnice nije mi ni najmanje stalo. Ovo pismo sam napisao u ime svih onih učesnika koji su učestvovali u izgradnji i stvaranju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine čija ste temeljna načela izdali.

  Kadrić: Žao mi je, obnašao je važne funkcije

  Otisak je kontaktirao Kabinet gradonačelnika, iz kojeg su odgovorili da Milić zbog obaveza nema vremena da komentira Osmićevo pismo.

  Kadrić je u telefonskoj izjavi Otisku izrazio žaljenje što Osmić nije pozvan, s obzirom na to da je obnašao važne funkcije u Brčko distriktu i Bosni i Hercegovini.

  “Što se tiče njegovih konstatacija, na iste nemam nikakav komentar, sem jedan da nije dobro da on sudi ili cijeni kakvu je ulogu imao u nekim vremenima. To neka ostane na sud ljudima koji su svjedoci tog vremena”, kazao je Kadrić.

  On smatra da je Osmićeva uloga bila “potpuno beznačajna u postupku arbitraže u odnosu na druge bitne ljudi koji možda nisu bili pozvali, ali nisu javno oko toga pravili problem”.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety ÷ 10 =