More

  Osmanović: Zakon o visokom obrazovanju, zapošljavanje, kapitalni budžet, javni univerzitet

  Šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Senad Osmanović govorio za Otisak.ba o aktuelnim temama iz ove oblasti.

  - Advertisement -

  Piše: Adis Mujdanović

  Šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Senad Osmanović u petak je za Otisak.ba govorio o aktuelnim temama iz ove oblasti: izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, zapošljavanju, kapitalnom budžetu te osnivanju javnog univerziteta u ovoj lokalnoj zajednici.

  Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, nakon što su dobile podršku članova Vlade, prošle su skupštinsku proceduru prvog čitanja, a provedena je i javna rasprava.

  “Predloženi oblik Zakona u mnogome rješava probleme koji su evidentni u visokom obrazovanju u Brčko distriktu. Smatramo da će izmjene i dopune ovog postojećeg zakona, kada prođe i drugo čitanje, uistinu riješiti najveći dio problema i na neki način omogućiti i studentima, ali i visokoškolskim ustanovama, da ostvare sva svoja prava koja imaju i po okvirnom zakonu Bosne i Hercegovine”, kazao je Osmanović.

  Izmjene i dopune ovog zakona konkretno se tiču rješavanja problema sa akreditiranjem visokoškolskih ustanova te razdvajanja upravnog i inspekcijskog nadzora.

  “Ovim predloženim izmjenama će se tačno definisati šta je inspekcijski nadzor, šta je upravni nadzor, koje provodi Odjeljenje nad visokoškolskim ustanovima”, pojasnio je on, dodavši da postoje još neke tehničke stvari koje su uočene kao greške u postojećem Zakonu o visokom obrazovanju koje će biti ispravljene konačnim usvajanjem izmjena i dopuna Zakona.

  Očekuje da će se Zakon razmatrati u skupštinskoj proceduri drugog čitanja krajem ovog mjeseca, rekavši da Odjel za sada nije zaprimio nikakve amandmane, ali pretpostavlja da će ih biti.

  Zapošljavanje u obrazovanju

  Naveo je da je realiziran još jedan konkurs koji je bio raspisan krajem 2017. godine.

  Prema knjizi budžeta, u brčanskom obrazovanju je ukupno 1.047 pozicija, od kojih je većina popunjena.

  Osmanović je rekao da će se popunjavanje nastavničkih pozicija vršiti kontinuirano.

  “Planiramo po usvajanju budžeta odmah raspisati konkurs kako bi konačno nastavnici prvog septembra ušli sa rješenjima, i instrument privremenih i povremenih poslova što manje da koristimo”, kazao je, dodavši da je trenutno na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima angažirano oko 80 osoba, ali da će taj broj u narednom periodu biti manji.

  Sa radom počinje i novi pododjel za oblast visokog obrazovanja, koji bi trebao dobiti šefa nakon usvajanja budžeta.

  Kapitalni budžet

  Odjel za obrazovanje ove godine je u kapitalnom budžetu planirao potrošiti dva miliona konvertibilnih maraka.

  “Milion KM ravnomjerno smo rasporedili na sve školske objekte, ono nužno što je trebalo. A drugi milion smo podijelili na izgradnju Četvrte osnovne škole i jednog od planiranih obdaništa koje bi trebalo da se gradi”, naveo je Osmanović.

  Vlada u narednih nekoliko godina planira izgradnju tri obdaništa u naseljima Ilićka (donacija Republike Srbije), Klanac i Srpska Varoš.

  “Za obdanište na Klancu izdvojeno je 500.000 KM. Tu je lakše riješiti imovinsko-pravne odnose. Idejna rješenja su gotova, treba samo izvršiti odabir jednog”, pojasnio je.

  Javni univerzitet

  Odjel za obrazovanje planira osnivanje javnog univerziteta i izgradnju studentskog kampusa na području Distrikta.

  “To bi Distriktu dalo jednu novu dimenziju. Dovelo bi mlade ljude u naš grad. Time bi Brčko distrikt uistinu poprimio epitet grada kakav zaslužuje da ima”, naglasio je Osmanović.

  Prema njegovim riječima, realizacija ovog plana u punom kapacitetu će krenuti nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

  “Tražit ćemo modele koji su mogući i kako ih je najlakše ostvariti”, kazao je, istakavši da bi u sklopu univerziteta djelovao postojeći Ekonomski fakultet, te vjerovatno za početak i poljoprivredno-prehrambeni, filozofski i pravni.

  Rekao je da postoji politička podrška za realizaciju ovog plana.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty three − 53 =