More

  Osmanović o problemima u obrazovanju, novitetima, konkursima, inicijativama

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Piše: Adis Mujdanović

  Dolaskom na mjesto šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Senada Osmanovića zatekli su mnogi problemi. Jedan od njegovih prvih poteza je slanje dopisa Centru za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) u vezi pravnog statusa privatnih univerziteta u Distriktu.

  Na osnovnu tog dopisa, univerziteti su vraćeni na listu CIP-a, ali se od nedavno ponovo ne nalaze među priznatim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Razlog koji je CIP naveo – nedovoljno jasan dopis.

  “Tražili su dopunu, koju smo, naravno, poslali, ali su bez ikakvog razloga skinuti”, kazao je Osmanović u razgovoru za Otisak.ba, podsjećajući da Odjel za obrazovanje ima sudski spor sa tim univerzitetima, ali da i dalje nema nijedne pravosnažne presude.

  “Oni i dan-danas imaju važeću dozvolu za rad”, naglasio je on, dodavši da se trenutno vrši nadzor nad Evropskim univerzitetom, nakon čega će se vršiti i nad Internacionalnim univerzitetom i Visokom školom računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA.

  U međuvremenu su izrađene Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koje su ušle u proceduru Vlade, čime bi se u formalno-pravnog smislu omogućilo donošenje pravilnika o akreditaciji, koju izdaje Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine.

  Noviteti

  Novitet u srednjem obrazovanju od školske godine 2017/2018. bit će uvođenje dva smjera u Gimnaziji Vaso Pelagić: društveno-jezički i računarsko-informatički.

  “Cijenili smo da su ovom vremenu informacione tehnologije jedino što napreduje enormnom brzinom, pa u tom smislu pokušavamo naše srednje obrazovanje prilagoditi tome”, kazao je Osmanović.

  Vlada je nedavno usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o obrazovanju odraslih, koji je u završnoj fazi izrade.

  “To je jedan od važnijih zakona jer će omogućavati lakšu prekvalifikaciju, odnosno cjeloživotno učenje. Završetak srednje ili visoke škole ne znači kraj obrazovanja. Moramo se prilagođavati tržištu rada, a taj će nam zakon to i omogućiti. Postoje ljudi koji nisu završili ni osnovnu školu, a ovaj zakon će im i to omogućiti”, pojasnio je prvi čovjek Odjela za obrazovanje.

  Malo sredstava za nabavku opreme

  Učenici Poljoprivredne i medicinske škole prošlog mjeseca su izrazili nezadovljstvo nedostatkom opreme, časovima prakse, nedovršenim školskim objektom.

  “Postoji problem sa javnom nabavkom, izvođačem radova koji prođe na tenderu, na šta Odjeljenje za obrazovanje zaista na može uticati. Ponude određenu cijenu koja vjerovatno nije dovoljna velika da im bude finansijski isplativa, pa zastanu radovi”, naveo je Osmanović.

  U Prijedlogu budžeta za ovu godinu planirano je približno 200.000 konvertibilnih maraka (KM) za ulaganje u ovu školu, između ostalog i nabavku opreme.

  “To nije dovoljno, treba više. Ali, jednostavno, ako nemate više sredstava, imate to što imate”, zaključio je on.

  Kada je riječ o časovima prakse, ove godine je Poljoprivredna i medicinska škola dobila u zakup 30-ak hektara zemljišta, a po njegovim riječima, bit će nabavljeno sadnica u vrijednosti oko 15.000 KM. Time će se časovi prakse povrtlarsko-ratarskih smjerova, ocjenjuje, dovesti na zadovoljavajući nivo.

  Konkurs se privodi kraju

  Konkurs u obrazovanju, koji je raspisan 30. decembra prošle godine, privodi se kraju. Njime će u u brčanskim školama i predškolskim ustanovama biti stalno zaposleno oko 120 osoba.

  “Čim se donese budžet, ponovo ćemo raspisati konkurs, tako da narednu školsku godinu dočekamo spremni”, istakao je šef Odjela za obrazovanje.

  Osmanović je otkrio da postoje inicijative za gradnju, pored četiri postojeća, dva nova objekta javne predškolske ustanove. Po njegovim riječima, u narednom periodu bi se ove inicijative trebale pretvoriti u investicije, jer postoji potreba za time.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = thirty six