Osmanović o planu upisa u srednje škole

  Ove godine je veći broj osnovaca koji završavaju školu, tako da će biti upisano više odjeljenja srednje škole.

  'Prvačića će biti više nego prošle godine, a potrebno je i proširenje kapaciteta vrtića zbog porasta broja djece koja se upisuju' [Otisak.ba]

  Šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Senad Osmanović govorio je u srijedu o planu upisa u srednje škole u ovom gradu, javlja Otisak.ba.

  Vlada je prošle srijede usvojila Prijedlog odluke o broju učenika za upis u srednje škole za školsku 2018/2019. godinu.

  Osmanović je u izjavi za Otisak naveo da je plan da se u četiri srednje škole u Brčkom upišu 43 odjeljenja na 37 različitih smjerova, koja bi brojala po 20 učenika, što je ukupno oko 860 učenika.

  Smjerovi

  U Gimnaziji “Vaso Pelagić” planiran je upis četiri odjeljenja Općeg smjera i po jedno Društveno-jezičkog i Računarsko-informatičkog smjera.

  U Ekonomskoj školi planirano je 11 odjeljenja: Ekonomski tehničar, Bankarski tehničar, Komercijalni tehničar, Poslovno-pravni tehničar (dva), Ekonomski tehničar – Poslovna informatika, Carinski tehničar, Trgovac – prodavač, Turistički tehničar, Konobar i Kuhar.

  Kada je u pitanju Tehnička škola, planiran je upis 15 odjeljenja: Mašinski tehničar za kompjutersko konstruiranje, Automehaničar, Instalater, Bravar/Zavarivač-Varilac, Obrađivač metala rezanjem, Elektrotehničar računarstva, Elektrotehničar, Tehničar za mehatroniku, Električar, Autoelektričar, Građevinski tehničar, Geodetski tehničar, Tehničar drumskog saobraćaja, Vozač motornih vozila i Tekstilni tehničar.

  U Poljoprivrednoj i medicinskoj školi bit će upisano 11 odjeljenja: Poljoprivredni tehničar (dva), Veterinarski tehničar, Prehrambeni tehničar, Mesar, Cvjećar-Vrtlar, Farmaceutski tehničar, Medicinski tehničar (dva), Ekološki tehničar i Frizer.

  Prilikom izrade plana upisa konsultiran je i Sindikat i Udruženje poslodavaca. Upis u srednje škole počinje krajem juna i traje tri dana.

  Veći broj učenika

  Osnovnu školu trebalo bi završiti više od 700 učenika, dok srednju školu u ovoj lokalnoj zajednici svake godine pohađa oko 120 učenika iz drugih općina, kazao je Osmanović.

  “Određeni broj učenika će vjerovatno ponavljati prvi razred, pa će kvota od oko 860 učenika biti popunjena”, zaključio je on.

  Ove godine je veći broj osnovaca koji završavaju školu, tako da će biti upisano više odjeljenja srednje škole.

  “U Brčkom od prošle godine nema smanjivanja broja učenika. Prvačića će biti više nego prošle godine, a potrebno je i proširenje kapaciteta vrtića zbog porasta broja djece koja se upisuju”, istakao je Osmanović, izrazivši zadovoljstvom ovim podacima.

  Praksa za učenike ekonomske struke

  Rekao je da ne bi trebalo biti nikakvih problema sa nastavnim kadrom u sljedećoj školskoj godini.

  Odgovarajući na pitanje o praktičnoj nastavi u srednjim školama, naveo je da se u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi radi na podizanju kvalitete ovih časova, kao i u Tehničkoj školi i Gimnaziji kada je riječ o Računarsko-informatičkom smjeru, nabavkom potrebnog materijala i opreme.

  Istakao je da je učenicima ekonomske struke potrebna praksa.

  “Mora se poraditi na tome da se učenicima koji pohađaju smjerove Bankarski tehničar i Ekonomski tehničar omogući veći pristup firmama, kako bi naučili i praktični dio posla”, naglasio je Osmanović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + eight =