Osmanović o Pelješkom mostu: BiH je odlučna da štiti svoja prava i interese na moru

  Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, povodom pokretanja pravne procedure za zaštitu prava i interesa Bosne i Hercegovine na moru, poručio je da je danas uputio inicijativu prema Pravobranilaštvu BiH da pokrene pravne procedure zaštite interesa ove zemlje koji joj pripadaju kao pomorskoj državi, potpisnici UNCLOS-a.

  [AA - Arhiva]

  Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, povodom pokretanja pravne procedure za zaštitu prava i interesa Bosne i Hercegovine na moru, poručio je da je danas uputio inicijativu prema Pravobranilaštvu BiH da pokrene pravne procedure zaštite interesa ove zemlje koji joj pripadaju kao pomorskoj državi, potpisnici UNCLOS-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

  „Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je dužno i nadležno da brani interese Bosne i Hercegovine, kao i da koristi sva pravna sredstva u očuvanju i zaštiti istih“, naveo je Osmanović.

  Prema njegovim riječima, Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je državna institucija koja sve aktivnosti preduzima na bazi relevantnih pravnih činjenica, i kao takva ne može niti smije biti izložena bilo kakvim političkim pritiscima, jer su postupci svih zaposlenih u Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i u svim drugim državnim institucijama podložni materijalnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju njihovog postupanja, ali i ne postupanja koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine.

  „Sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da zajednički i koordinirano rade na očuvanju i zaštiti prava i interesa Bosne i Hercegovine, uključujući i njena prava na pristup moru, koja su garantovana međunarodnim aktima, instrumentima i konvencijama. Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna da štiti svoja prava i interese na moru“, rekao je Osmanović.

  Javno je pozvao rukovodstvo Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na bazi stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice sa Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora.

  Podsjetio je da na ovo Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine obavezuje ne samo postupanje po službenoj dužnosti, već i ranije relevantne odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i Deklaracija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Pelješkom mostu od 13. septembra 2017. godine.

  Ministar je izrazio nadu da će pokretanje postupka mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu ići u pravcu rješenja pitanja koja dugo vremena opterećuju bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

  „Također, pokretanje pravnog postupka zaštite interesa Bosne i Hercegovine predstavlja i ispunjenje preporuka Evropske Komisije da Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska riješe pitanje utvrđivanja svojih granica u skladu sa međunarodnim pravom“, dodao je Osmanović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty two − thirty eight =