More

  Osmanović: Kapitalna ulaganja, privatni univerziteti, konkurs u Brčkom

  Šef Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta o nekoliko tema iz ove oblasti.

  - Advertisement -

  Odjel za obrazovanje Vlade Brčko distrikta u novom budžetu imat će na raspolaganju oko milion konvertibilnih maraka (KM) za kapitalna ulaganja, što bi trebalo poboljšati uslove u osnovnim i srednjim školama na području ove lokalne zajednice.

  Oko 200.000 KM predviđeno je za završetak aneksa Poljoprivredne i medicinske škole, a značajniji iznos bit će osiguran i za stvaranje uslova u funkcioniranju dva nova smjera u Gimnaziji “Vaso Pelagić” – društveno-jezički i računarsko-informatički, kao i za izgradnju fiskulturne sale u područnoj školi u naselju Omerbegovača.

  Dodatnim amandmanom Stranke demokratske akcije predviđena je i izgradnja fiskulturne sale u Rašljanima, istakao je u razgovoru za Otisak.ba šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović.

  “Predviđeni su i neki manji popravci na objektima Tehničke škole, Prve i Druge osnovne škole. Svaka škola je dobila određen dio sredstava. Deseta osnovna škola je dobila oko 70 hiljada KM za rekonstrukciju mreže za grijanje”, naveo je on.

  Osmanović: Univerziteti ponovo na listi CIP-a

  Nakon nekoliko godina završen je upravni nadzor nad Evropskim univerzitetom u Brčkom, a od sutra bi se na listi priznatih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, koju objavljuje Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP) sa sjedištem u Mostaru, ponovo trebali naći privatni univerziteti iz Distrikta, otkrio je Osmanović Otisku.

  U toku je upravni nadzor nad Internacionalnim univerzitetom, koji bi uskoro također trebao biti završen.

  Sa ciljem prevazilaženja ovog dugogodišnjeg problema u Distriktu, pripremljene su i izmjene Zakona o visokom obrazovanju, koje bi se u narednih 15-ak dana trebale naći na sjednici Vlade.

  “Izmjenama će univerzitetima biti omogućeno da budu akreditirani, ako ispunjavaju uslove koje zahtijeva Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine”, kazao je Osmanović.

  On je istakao još jednu novinu u ovoj lokalnoj zajednici, a riječ je o Zakonu o obrazovanju odraslih, koji bi se u proceduri usvajanja na Vladi trebao naći ovo ljeto.

  Novi konkurs

  Nedavno je stalni posao u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama dobilo 114 osoba, a nakon usvajanja budžeta trebao bi uslijediti i novi konkurs.

  “Šefovi pododjela pripremaju i taj konkurs. U novu školsku godinu sigurno ćemo ući spremniji. Malo nas koče godišnji odmori, pa će komisije vjerovatno početi sa radom u augustu”, rekao je Osmanović.

  On očekuje da će se u novoj školskoj godini nastavni proces dovesti na zavidan nivo, sa dosta manjim brojem ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

  “Osim asistenata u nastavi, ne očekujem više od 20, 30 ugovora. Eventualno dok se mjesta ne popune konkursom, koji će, ako bude išao ovom procedurom, sigurno biti završen do mjeseca oktobra”, zaključio je prvi čovjek Odjela za obrazovanje u Brčko distriktu.

  Autor: Adis Mujdanović
  Foto: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight + one =