More

  Osmanović: Čišćenje škola bez problema

  Istakao je da je čišćenje sva 44 školska objekta u Brčko distriktu na zadovoljavajućem nivou.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Prema informacijama sa terena, sve aktivnosti na čišćenju i održavanju škola u Brčku distriktu Bosne i Hercegovine sada teku po planu i bez ikakvih problema, potvrdio je medijima Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje u brčanskoj Vladi.

  Istakao je da je čišćenje sva 44 školska objekta na zadovoljavajućem nivou.

  Na poslovima održavanja higijene u svim školama na području Brčko distrikta od početka novembra angažirana je nova agencija, na čiji kvalitet rada je, prvih nekoliko dana, bilo upućeno dosta kritika.

  ‘Rus’ najavljuje tužbe

  Agencija za čišćenje “Rus” iz Brčkog 6. novembra je uputila saopćenje za javnost povodom nastale situacije oko čišćenja u školskim objektima i vrtićima na području Distrikta.

  Iz ove agencije naglašavaju da im je ovaj posao nepravedno oduzet.

  Naime, od septembra 2015. godine trajala je procedura odabira ponuđača, 1. novembra ove godine odabrana je agencija “Ecotime” iz Sarajeva, koja je predstavnik grupe ponuđača – “Ecotime”, “Eurosan” Mostar i “Eurosan” Banja Luka.

  Ova javna nabavka bila je predmet odlučivanja Vlade Brčko distrikta, Ureda za žalbe u Sarajevu i Suda Bosne i Hercegovine, a institucije čiji su postupci još u toku su Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, preko koje je u ovaj slučaj uključeno i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a angažirana je i Državna agencija za istrage i zaštitu [SIPA] koja je izuzela dokumentaciju od Odjela za obrazovanje u brčanskoj Vladi i uveliko radi na ovom slučaju, navedeno je iz “Rusa”.

  “Posljednju odluku komisije Vlade koja nije htjela da dodijeli ugovor nekvalifikovanoj firmi Ecotime, pozivajući se na ovlaštenja koja mu daje zakon i pravilnik, izmijenio je sam gradonačelnik gospodin Siniša Milić, pravdajući to rješenjem koje je donijela Agencija za razmatranje žalbi u Sarajevu, koja je od samog starta bila na strani firme Ecotime.”

  “Na kraju pitali bi i gospodina Milića, gradonačelnika Brčko distrikta, kada ste mijenjali odluku komisije i dodijelili ugovor nekvalifikovanoj firmi Ecotime, pozvali ste se na član 8. Pravilnika o radu i uspostavljanju komisije za nabavke, na koji član Pravilnika ili zakona se pozivate kad ostavljate bez posla 80 i više radnika koji izdržavaju svoje porodice, školuju djecu i otplaćuju kredite? Na šta se konkretno pozivate Vi, kao Gradonačelnik Brčkog, dozvoljavajući da firma koja čak nema ni sjedište u Brčkom, koja je od same svoje ponude preko realizacije usluge na terenu pokazala koliko je nepodobna i neprofesionalna, čime branite svoj tako čvrst stav da takva jedna firma treba da brine o školskim objektima i vrtićima na teritoriji Brčkog? I ukoliko se udostojite da ponudite neki odgovor, zaobiđite nas sa rješenjima Ureda za žalbe i nekom navodnom razlikom u cijeni, na te odgovore možemo samo da prevrnemo očima kao inspektori, a Vi, Gradonačelniče, trk u hotel gdje su smješteni radnici Ecotime po neki smisleniji odgovor.”

  “Pretpostavljamo da se radna snaga vratila svojim kućama širom BiH, možda Gradonačelnik i oni koji ga štite to znaju, pitajte ga, dragi sugrađani, ipak je on odlučio ko će voditi brigu o higijeni škola i vrtića koje pohađaju vaša djeca”, navedeno je, između ostalog, u saopćenju “Rusa”.

  Najavljena je tužba protiv Vlade Distrikta “zbog narušavanja suštine tendera i nepoštovanja uslova istog”, kao i tužba protiv Inspektorata Distrikta “zbog zataškavanja stvarne situacije na terenu”.

  Bojkot čistačica

  Skoro stotinu čistačica u Brčkom 1. novembra je izašlo na protest protiv Ecotimea.

  Uslovi koji su ponuđeni od strane novog poslodavca su neprihvatljivi, naglasila je tada za Otisak.ba jedna od čistačica Rasema Karić.

  “Dali su sebi za pravo da radnike uznemiravaju noću kako bi od njih uzeli podatke i sastavili ugovore koje je nemoguće ispoštovati. Tako da su, i ne preuzevši nas, izvršili mobing. Na prepad su ugovori potpisani, iako još traju ugovori sa Rusom, ne dopustivši radnicama da ih u miru pročitaju. Naša radnička prava su ugrožena”, naglasila je Karić, dodavši:

  “Izvinjavamo se direktorima škola, nastavnom osoblju i roditeljima djece, ali nadamo se da će razumjeti zbog čega smo ovo morale uraditi. Tužne smo jer su škole bile naša druga kuća, a djecu smo pazile i, osim čistoće, pružale im i pomoć i podršku kad su trebali. Draga djeco, vole vas vaše tete.”

  “Za vrijeme raspusta nemaju nas gdje rasporediti, na neplaćeno idemo. Kod Rusa smo bile raspoređene po drugim objektima. Kod nove firme svaka subota je radna, s tim da nas ima pravo povući u drugi grad. Ugovor je na dva mjeseca, poslije ne snose odgovornost za nas. Sa Rusom je na neodređeno. Smanjivat će broj radnica, dodajući kvadrate ionako opterećenim radnicama”, navela je ona.

  “Ostajemo uz Rusa, ne vraćamo se u škole”, poručila je na kraju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 + five =