Osiguranje – neistražena oblast za novinare

  Radionica u Mostaru je četvrta u nizu koju je organizovalo Udruženje/Udruga BH novinari, pod pokroviteljstvom UNIQA osiguranja u Bosni i Hercegovini, dok su ostale održane u Brčkom, Banjoj Luci i Sarajevu.

  [Foto: Ustupljeno Otisku]

  „Kada je po srijedi finansijska pismenost građani danas mnogo više vode računa o tome šta potpisuju kada otvaraju račune u bankama i uzimaju kreditne kartice nego što su to radili prije nekoliko godina. Međutim, još uvijek je izazov običnom građaninu približiti tako važnu oblast kao što je osiguranje“, zaključak je radionica “Kako izvještavati o osiguranju”.

  „Zbog nedovoljne informisanosti većina građana ne shvata značaj osiguranja i zbog toga smatra da nema potrebu za osiguravajućim proizvodima“, ističe Naris Bošnjović iz UNIQA osiguranja, i dodaje da je ključni problem nedostatak kulture osiguranja, odnosno nepoznavanje svih prednosti ove djelatnosti.

  Kako za građane, tako i za novinare područje osiguranja je nedovoljno istraženo i mali broj medijskih profesionalaca se bavi ovom tematikom, tako da skoro i ne postoje članci koji bi pružili visoko kvalitetne, informativne i obrazovne sadržaje. Građani nemaju dovoljno informacija niti su upućeni koje su sve prednosti i koristi osiguranja, kako za njih lično tako i za privredu i ekonomiju države, i vrlo često su uskraćeni za analitičke i objektivne informacije koje se tiču i aktuelnih novosti sa domaćih i inostranih tržišta osiguranja, te mišljenja eksperata i stručnjaka iz osiguravajućih društava, navodi se u saopćenju iz Udruženja „BH novinari“.

  Mirsad Pehilj, glavni i odgovorni urednik portala Profitiraj.ba slaže se u činjenici da osiguranje kao oblast ima potencijal za istraživačko novinarstvo te da bi novinarski sadržaji kreirani u svrhu predstavljanja osiguranja kao realne potrebe svakog građanina ali i privrednog subjekta, pomogli pri afirmaciji ove oblasti u našoj zemlji.

  Upravo zbog nedovoljnog poznavanja oblasti osiguranja, osnovni cilj organizovanja radionice je unaprjeđenje znanja novinara i urednika o značaju osiguranja za građane i pravne subjekte, korištenju ispravne terminologije, odnosno otvaranje jedne posebne tematike kojom bi bh. mediji trebali da se bave zbog interesa javnosti.

  Radionica u Mostaru je četvrta u nizu koju je organizovalo Udruženje/Udruga BH novinari, pod pokroviteljstvom UNIQA osiguranja u Bosni i Hercegovini, dok su ostale održane u Brčkom, Banjoj Luci i Sarajevu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two × 1 =