More

  OSA – u službi politike ili pokušaj da se tamo stavi

  Ipak ono što je jasno i političarima i obavještajcima - ključne informacije za sigurnost građana izlaze upravo iz ove institucije prema brojnim drugim policijskim agencijama u državi.

  - Advertisement -

  Jačaju politički pritisci i kritike na rad Obavještajno-sigurnosne agencije. Iz SNSD-a uporni – “prisluškuju se zvaničnici Srbije”. HDZ kaže da “stvari u OSA-i ne funkcionišu”. SBB tvrdi – “odgovoran je prvi čovjek Osman Mehmedagić, u službi je bošnjačke politike”, piše portal N1 televizije.

  Ipak, druga strana priče je da je najveći problem Komisija za nadzor OSA-e i pokušaj da navedene stranke politički ovladavaju institucijom. Oglasila se i Obavještajna služba BiH porukom:

  “Sve aktivnosti provodimo u skladu sa Zakonom. Ostvarujemo saradnju sa svim relevantnim agencijama i institucijama u državi, regiji i Evropi. Radimo svoj posao i nećemo posustati. Bez obzira na sve napade i pritiske, Agencija će nastaviti odlučno, predano i profesionalno da izvršava svoje zakonske dužnosti i zadatke. Nastavit će saradnju sa svim organima u Bosni i Hercegovini s ciljem ustupanja obavještajno-sigurnosnih podataka, te asistirati istim u provođenju njihovih zakonskih nadležnosti.”

  12 članova Komisije za nadzor nad radom OSA-e. Mišljenja podijeljena. Jedni tvrde da OSA radi zakonito, a jedini problem su međuljudski odnosi te pokušaji pojedinih rukovodilaca da prisvoje nadležnosti koje im ne pripadaju. O tome će, između ostalog, 25. raspravljati Komisija za nadzor nad OSA-om, Zvizdić i zamjenici, menadžment OSA-e.

  “Provukla se teza da međuljudski odnosi nisu u redu. Po meni je važno da OSA radi u skladu sa Zakonom u skladu s nadležnostima i treba vidjeti da li je neko izašao izvan okvira ukoliko jeste naravno da treba snositi odgovornost”, smatra Sadik Ahmetović.

  Taj neko nije direktor Osman Mehmedagić, kaže član Komsije, Damir Bećirović. Loši odnosi Menadžmenta su najmanji problem. Problem su politički pritisci Komisije. Navodno falsifikovanje zaključaka u režiji predsjedavajućeg Nikole Špirića nalaže ponovno otvaranje već zatvorenog slučaja “Ušće”.

  Otvoreni pokušaji Milorada Dodika, Dragana Čovića, pa i još nekih lidera u Federaciji BiH da naruše kredibilitet prvog čovjeka OSA-e.

  “Meni sve više izgleda da gospodin Dodik i određeni krugovi oko njega stvaraju paraobavještajnu instituciju koja se bavi prisluškivanjem i državnih parlamentaraca i ministara u FBiH i ministara u Vijeću ministara BiH koji dolaze iz FBiH. To treba da bude pravo pitanje. Postoje uporni pokušaji Dragana Čovića da zaposli u OSA-u svog savjetnika koji je bio saučesnik u krivičnom djelu”, rekao je Damir Bećirović.

  Riječ je o savjetniku Dragana Čovića – Dariju Kreziću. Optuženom za krivično djelo otmica – i to u službenom predsjedničkom vozilu. Ipak, Čović je nedavno kazao da će uvijek stajati iza svog savjetnika – za rad OSA-e, nema riječi hvale.

  “Da tamo puno stvari ne štima to je točno. To sam naglašavao ovih dana da djeluje kao jedan parasustav, ali ja mislim da sam dovoljno govorio o tom parasustavu u sustavu o trošenju državnog novca za nešto što nije interes ove države”, izjavio je Dragan Čović.

  Milorad Dodik, predsjednik RS je kazao: “Ja znam da i mene obrađuju i prate, stalno me prate u pokušaju da me diskriminišu, da me kriminalizuju i mnogo čega drugog. Oni su za nas neprijateljska organizacija i mi nemamo nikakvu saradnju s njima. Oni samo ovdje rovare i gledaju kako će u RS napraviti nešto loše.”

  Stoga je izvjesno da HDZ na Komisiji koja predstoji neće dati glas sa smjenu Nikole Špirića. A i stranački šef Dodik isto je obećao. O tome da li će Špirić i dalje pratiti rad OSA-e odlučivat će po svim prilikama, Predstavnički dom. A ako je birati između Osmice i Šprića – poruka lidera SBB-a je jasna.

  “Priča da li će biti smijenjen Špirić kao predsjednik Komisije je irelevantna jer Komisija radi svoj posao i mislim da je mnogo važnije da otvorimo pitanje o stanju unutar OSA-e, o devijacijama koje tamo postoje. Ja ih osjećam već godinu dana na svojoj koži”, izjavio je Fahrudin Radončić.

  O tome da li su se čelnici OSA-e stavili u službe politika ili pak politike ili pokušavaju tamo da ih stave – biće riječi na najavljenom sastanku, zatvorenom za javnost. Ipak ono što je jasno i političarima i obavještajcima – ključne informacije za sigurnost građana izlaze upravo iz ove institucije prema brojnim drugim policijskim agencijama u državi.

  Poučeni iskustvom da saradnja nije uvijek na najboljem nivou – opravdano je pitati – da li se u međusobnim obračunima može desiti greška na terenu koja će koja će ugroziti građane?

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + 3 =