More

  Oružane snage BiH nastavile gašenje požara

  Helikopter Oružanih snaga BiH gasio požare u hercegovačkim općinama Posušje i Mostar.

  - Advertisement -

  Oružane snage BiH su nastavile angažiranje na gašenju požara u BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

  Kako se navodi u saopćenju, OS BiH i dalje pomaže civilnim strukturama u gašenju požara koji su aktivni na teritoriji BiH.

  U ranim jutarnjim satima OS BiH je helikopterom Mi-8 MTV gasio požare na lokalitetu Čvrsnice u općini Posušje. Nakon dvosatnog angažiranja u općini Posušje, popune pogonskim gorivom helikopter OS BiH je upućen na gašenje požara na lokalitetu Rujišta u općini Mostar.

  Pored helikoptera i posada Zračnih snaga OSBiH, na gašenju požara u općini Posušje angažirano je i 15 pripadnika OS BiH sa pripadajućom opremom za gašenje požara.

  Tokom jučerašnjeg dana, OS BiH bio je angažiran na izviđanju lokacija u općinama koje su zahvaćene požarima kao i gašenju požara iz zraka u općini Trebinje i sa 15 pripadnika OS BiH u općini Posušje.

  OS BiH će i dalje zračnim i kopnenim angažiranjem, sukladno sa svojim kapacitetima i resursima, nastaviti pružati svu potrebitu pomoć, i biti na raspolaganju civilnim strukturama gašenju požara na teritoriji BiH, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

  Nepristupačan teren

  Požar na Rujištu kod Mostara je i dalje aktivan. Požar je na nepristupačnom terenu i opožarena je šuma.

  Pored snaga OS BiH, u gašenju požara učestvuju sve raspoložive snage vatrogasaca iz Mostara, Gorske službe spašavanja te građani koji su se zatekli u tom vikend naselju.

  Požar koji je u petak zahvatio područje od stočne farme na Eminovu Selu u blizini Tomislavgrada te se dalje proširio na okolno brdo je trenutno pod kontrolom vatrogasaca, potvrdio je za Fenu je zapovjednik Vatrogasnog društva Tomislavgrad Mate Jurčević.

  Po njegovim riječima, požar je bio zahvatio nekoliko hektara površine uglavnom niskog raslinja i suhe trave, a pod kontrolu je stavljen noćas oko 2 sata.

  Požar koji je izbio u petak na području Dobrića i Čobanovića nadomak Buškog jezera je ugašen i stavljen pod kontrolu vatrogasaca.

  U posljednjih desetak dana tomislavgradski vatrogasci su dva do tri puta dnevno izlazili na teren kako bi sanirali opožarena područja diljem općine.

  Poziv iz Nevesinja

  U Nevesinju je izbio požar u selu Trusina, a općinske vlasti traže hitnu intervenciju helikoptera Oružanih snaga BiH, jer vatra prijeti da ugrozi veći broj kuća i pomoćnih objekata.

  Predsjednik Skupštine općine Nevesinje Momčilo Vukotić je potvrdio je da se požar proširio na području Gornje i Donje Trusine.

  Upozorio da je stanje kritično, te da su na gašenju vatre angažirani vatrogasci i mještani.

  Gašenje otežava nepristupačan teren.

  Vukotić je podsjetio da je na području nevesinjske općine prethodnih dana bilo više požara, koji su ugašeni velikom upornošću vatrogasaca, radnika šumskog gazdinstva Botin, kao i mještana koji su u svakoj prilici pružali veliku pomoć u gašenju vatre.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty seven − twenty seven =