More

  Orban traži prekid vojne pomoći EU Ukrajini: Ljudi, popadat će sve evropske vlade ako nastavite, budite realni

  Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je na hitne mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije.

  Smatra kako će dugotrajni sukob imati žestoke posljedice po Evropu. Brzi prekid vatre u četveromjesečnom ratu jedina je šansa Evrope da izbjegne devastirajuću recesiju – rekao je Balazs Orban, politički direktor u premijerskom uredu prezimenjaka Viktora Orbana, predviđajući da će i druge vlade EU politiku vojne potpore Ukrajini zamijeniti “racionalnošću” i inzistirati na brzom završetku sukoba u sljedećih nekoliko mjeseci.

  Budimpešta je dugo vremena bila najbliži partner Moskve unutar EU i izazvala je frustraciju u Bruxellesu zbog njezine nevoljkosti da nakon agresije na Ukrajinu prekine sve veze s Rusijom i pruži nedvosmislenu potporu ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom.

  Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni borbe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a taj sukob uvlači cijeli kontinent u krizu. Oni žele rat i vjeruju da mogu pobijediti Putina, okupirati Kremlj i to im je cilj. Na početku sukoba, barem u medijima, takvo je bilo i uvriježeno mišljenje. Ali kladio bih se da će se za četiri mjeseca pojaviti više racionalnosti. U protivnom, cijene komunalnih usluga i energije, političke destabilizacije i patnja srednje klase.postati će realnost. Portugalci i Španjolci neće više prihvatiti tvrdnju da su u ratu jer su oni predaleko od Ukrajine. Tako da će političke tenzije sigurno rasti – rekao je Balasz Orban, koji inače nije u srodstvu s premijerom.

  Mnoštvo zastrašujućih privrednih upozorenja i recesijskih prognoza vlada i centralnih banaka o potencijalnoj ekonomskoj šteti uzrokovanoj sukobom potaknulo je razgovore između čelnika EU o tome kako bi trebali reagirati na rusku agresiju, objašnjava Financial Times. Neki ekonomisti zagovaraju ekstremne mjere poput racionalizacije potrošnje energije i ograničenja rasta cijena.

  Orban je rekao i da je Budimpešta osudila rusku agresiju, ali je, za razliku od drugih država EU koje zagovaraju Putinov poraz pod svaku cijenu, dodao da je “sada vrijeme da sjednemo i smirimo se… jer naš bi cilj u sljedećim mjesecima trebali biti pregovori, mir, primirje i mir”.

  Mađarska ne želi stvarati probleme. Ali ako se pokušate baviti politikom bez da sagledate realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti povjerenje ljudi. Straši to što trenutno nema iskrenih rasprava o aktuelnoj situaciji. Naš glavni ciljevi trebali bi u nadolazećim mjesecima biti pregovori i prekid vatre – kazao je Balazs Orban.

  Prošlog mjeseca Budimpešta je uspjela ublažiti sankcije EU usmjerene na smanjenje kupnje ruske nafte i stavila veto na napore da se sankcionira patrijarha Ruske pravoslavne crkve. Također je odbila dopustiti korištenje svog teritorija za tranzit oružja u Ukrajinu, s kojom dijeli granicu od 137 kilometara.

  Podsjetimo i da su se Viktor Orban i Zelenski javno sukobili u prvim sedmicama rata. Zelenski se suprotstavio Orbanu tokom summita EU zbog “oklijevanja” oko sankcija Rusiji, dok je Orbán rekao da je ukrajinski čelnik njegov “politički protivnik”. Budimpešta je, međutim, ponudila istaknutu potporu nastojanjima Ukrajine za članstvo u EU.

  Balazs Orban smatra kako je “teško” predvidjeti prirodu budućeg odnosa EU s Putinovom vlašću i da će biti potrebne rasprave o tome kako se nositi s Rusijom nakon rata.

  Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  18 ÷ three =