More

  Optužnice za ratne zločine u Konjicu i Vlasenici

  Optuženo 14 osoba za zločine nad srpskim civilima te četiri pripadnika VRS-a za pomaganje u genocidu.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv 14 osoba koje se terete za zločine protiv čovječnosti nad srpskim civilima na području Konjica te protiv četiri pripadnika Vojske Republike Srpske koji se terete za pomaganja u genocidu.

  Optužnica je podignuta protiv Mileta Kosorića, rođenog 1953. godine u Han Pijesku, kojem su određene mjere zabrane, Borislava Stojšića zvanog Boro, rođenog 1956. godine u Vlasenici, Momčila Tešića zvanog Crnac, rođenog 1974. godine u Vlasenici, kojem su određene mjere zabrane i Rajka Drakulića, rođenog 1964. godine u Vlasenici.

  Nekadašnji pripadnici struktura VRS sa područja Vlasenice terete se za prisilno odvajanje i ubistvo najmanje 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, kao i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanja žena i djevojaka prisilno odvojenih iz konvoja.

  Optuženi se terete da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i MUP-a RS, na Zaštićenu zonu Srebrenica, u julu 1995. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

  Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniteljima udruženog zločinačnog poduhvata u julu 1995. godine tako što su, optuženi Kosorić kao komandant Vlaseničke brigade VRS-a, a ostali optuženi kao komandanti i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS, znajući da će u mjestu Luke proći autobusi i vozila konvoja kojim su nakon pada Srebrenice, civili, žene i djeca, transportovani prema Kladnju, u mjestu Luke, na postavljenom punktu zaustavili konvoj, nakon čega je izvršen pretres, oduzimanje novca, zlata i drugih vrijednosti, a potom izvršeno nasilno odvajanje muškaraca i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.

  U optužnici se navodi da su odvojene žene silovane i seksualno zlostavljane, a muškarci, njih više od 20, odvedeni i prisilno zatočeni u obližnjoj školi, gdje su im vezane ruke, te su opljačkani i držani u nečovječnim uvjetima, odakle su odvojene muškarce 13. i 14. jula 1995. godine, odveli i strijeljali u mjestu Mršići, gdje je ubijen najmanje 21 muškarac, a samo je jedan preživio strijeljanje.

  Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo genocid. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  Zločini nad civilima srpske nacionalnosti

  Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu i protiv Esada Ramića (rođen 1966. u Konjicu), Šefika Nikšića (rođen 1945. u Konjicu), Adnana Alikadića Batu (rođen 1962. u Sarajevo), Mitka Pirkića (rođen 1962. u Konjicu), Redže Balića (rođen 1952. u Konjicu), Hameda Lukomiraka (rođen 1971. u Konjicu), a svi se nalaze u pritvoru.

  Osim njih, optužnica je podignuta protiv Safudina Ćosića (rođen 1974. u Konjicu) i Muhameda Cakića (rođen 1968. u Konjicu), kao i protiv pritvorenih Ismeta Hebibovića Broćeta (rođen 1956. u Konjicu) i Almira Padalovića (rođen 1968. u Mostaru) i Enesa Jahića (rođen 1969. godine), kojem su određene mjere zabrane.

  Optužnice su podignute i protiv Senadina Ćibe (rođen 1967. u Konjicu) i Agana Ramića (rođen 1962. godine u Konjicu), koji se nalaze u pritvoru. Optužnica je podignuta i protiv Seada Jusufbegović (rođen 1941. godine u Konjicu).

  Optuženi se terete da su u za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu komandanata i pripadnika struktura Armije RBiH, TO, HVO, MUP-a i paravojnih formacija, sudjelovali u tom napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, stoji u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

  Navode da se optuženi terete da su odgovorni za napade i ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je bilo djece i starijih osoba, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja, većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju na navedena sela.

  Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tokom 1992. i 1993. godine, prouzrokovali su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta, navodi se u saopćenju.

  Ističu da se optuženi se terete za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 8 = eighteen