More

  Optužnice za ratne zločine na području Prijedora i Ključa

  Optužnice su podignute protiv Mijodraga Vujičića zvanog Crnogorac te Zorana Adamovića.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je dvije optužnice za ratne zločine na području Prijedora i Ključa, saopćeno je iz ove institucije.

  Optužnice su podignute protiv Mijodraga Vujičića zvanog Crnogorac, rođenog 1960. godine u mjestu Lipljan, Republika Srbija, državljanina Republike Srbije, te Zorana Adamovića, rođenog 1963. godine u Ključu, također državljanina Srbije.

  Zločini protiv čovječnosti u Zecovima

  Optuženi Vujičić se tereti da je svjesno i značajno doprinoseći udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor, a u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske i milicije RS-a [Republika Srpska] usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor, počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH [Krivični zakon].

  On se tereti da je u vremenskom periodu od 23. do 28. jula 1992. godine, u svojstvu pripadnika 43. Prijedorske brigade, Rasavačke čete kojom je komandovao ranije optuženi Dušan Milunić zvani Bizon, zajedno s pripadnicima Rezervnog sastava milicije Rasavci kojom je komandovao Radomir Stojnić zv. Grom, izvršavao progon bošnjačkih civila, stanovnika sela Zecovi, općina Prijedor, na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činio djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije.

  U ovom progonu ubijeno je više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatvoreno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje je dio bošnjačkih žrtava ubijen, a preostale žrtve izložene prisilnom progonu, mučenju, zlostavljanju i nečovječnom postupanju.

  Posljedica ovog ratnog zločina bila je da u selu Zecovi nije ostao niko od najmanje 701 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koliko je evidentirano tokom popisa 1991. godine.

  Jedan dio posmrtnih ostataka žrtava pronađen je i identificiran u masovnim grobnicama Tomašica, Jakarina kosa, Hrastova glavica, Stari Kevljani, Redak, Pašinac, i drugim manjim masovnim te pojedinačnim grobnicama, a za dijelom posmrtnih ostataka Tužilaštvo BiH, zajedno sa nadležnim institucijama i policijskim agencijama, intenzivno traga, navodi se u saopćenju.

  Navedeni optuženi se, između ostalog, tereti i za progon civila iz sela Zecovi na lokalitetu Gradina, počinjen 23.07.1992. godine te deportaciju i nezakonito odvođenje uključujući sedam članova porodice i odvođenje u nepoznatom pravcu, da bi isti nakon toga bili ubijeni.

  Zločini na području Ključa

  Optuženi Adamović tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, za vrijeme širokog i sistematskog napada vojske, policije i paravojnih formacija na stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Ključa i okoline, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske na području Ključa, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

  U optužnici se navodi da je optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima VRS-a, u ljeto 1992. godine, učestvovao u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti, u mjestu Gornji Kamičak, u prisilnom nestanku jednog civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Krasulje, kao i u nezakonitom privođenju, zlostavljanju i ranjavanju jedne osobe iz grupe civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Donji Kamičak.

  Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH.

  Obje optužnice su proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty eight + = 42