Optužnica za razbojništvo u poslovnici Lutrije BH u Brčkom

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Ermina Rešidovića (32) i Eldina Kadrića (33), obojica iz Sarajeva, zbog sumnje da su prije godinu dana počinili razbojništvo u poslovnici Lutrije BH u Brčkom.

Oni su optuženi su da su 29. avgusta 2019. godine radi sticanja imovinske koristi, uz prijetnju pištoljem radnici, počinili razbojništvo u poslovnici Lutrije BH u Ulici Bulevar mira, u centru grada. Kako se navodi u optužnici, unutra je prvi ušao Kadrić prikazavši se kao igrač, a u stvari s ciljem da izvidi stanje u samom objektu, a potom je Rešidovića obavijestio mobitelom kakvo je stanje. Sumnja se da je nakon toga prvooptuženi, maskiran i sa rukavicama, držeći pištolj u rukama, ušao u objekat i uz prijetnu i povike od radnice oduzeo dnevni pazar u iznosu od 903,00 KM.

Nakon sprovedene istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Rešidovića i Kadrića za krivično djelo razbojništva (iz člana 283 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i dostavilo je Osnovnom sudu na daljnji postupak gdje je u cjelosti potvrđena. Pred ovim sudom u toku je postupak i za razbojništvo počinjeno 6. januara ove godine nad radnicom sportske kladionice Bet Live u brčanskom naselju Dizdaruša. Osumnjičeni su i u ovom slučaju brzo okriveni, a prema optužnici podignutoj samo dvadest dana kasnije, tri počinioca su maskirani i sa noževima ušli unutra i uz prijetnje radnici oduzeli novac u iznosu od 2.226,21 KM. Sumnja se da je četvrti osumnjičeni u međuvremenu nedaleko držao vozilo u pogonu kojim su se zatim sve četvorica udaljili u pravcu Čelića. 

Tokom prošle i tekuće godine ovo tužilaštvo je u pet slučajeva razbojništva izvršenih na ovom području podiglo optužnice protiv osmero lica. Na zatvorske kazne pravosnažno su osuđena petorica optuženih, među kojima je i Samir Tufekčić, kome je među procesuiranim licima izrečena najveća kazna. Podsjetimo, on je za razbojništvo na benzinskoj pumpi Karamujić u Vitanovićima iz decembra 2018. godine kažnjen zatvorom od pet godina i šest mjeseci. Njegov saizvršilac i on upali su tada maskirani unutra pri čemu je Tufekčić uz prijetnju pištoljem zadao više udaraca radniku na pumpi, dok je drugi iz kase oduzeo novac u iznosu od 910 KM.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH