More

  Optužnica za pokušaj ubistva na putu Brčko-Bijeljina

  Tekst: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
  Uredio: Adis Mujdanović

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Marka Dedića (23) iz Brčkog, jednog od dvojice osumnjičenih za pokušaj ubistva navijača Fudbalskog kluba Crvena zvezda iz juna mjeseca ove godine.

  Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta on je istovremeno optužen i za krivična djela izazivanja opće opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari.

  Tužilaštvo Distrikta optužilo je Marka Dedića zbog sumnje da su on i lice s inicijalima N.B. 20. juna oko 14,05 sati, na magistralnom putu M14.1, Brčko- Bijeljina, pucnjevima iz automatskog oružja na vozila u pokretu drugog pokušali lišiti života.

  “Sumnja se da su se njih dvojica u mjestu Trnjaci, automobilom kojim je upravljao optuženi, približili koloni vozila s navijačima FK Crvena zvezda koja se kretala za Beograd, nakon čega je N.B. iz automatskog oružja Kalashnikov – Puškomitraljez ispalio više metaka u pravcu kolone”, navedeno je u današnjem saopćenju Tužilaštva.

  Iz ove institucije navode kako je usljed toga došlo do oštećenja na oba vozila u koloni, među kojima i do proboja puščanog zrna kroz vjetrobransko staklo zadnjeg vozila, te nanošenja tjelesnih povreda dvojici maloljetnika iz Prijedora, pri čemu je R.D. probojem metka u predjelu vratne kičme teško tjelesno povrijeđen, dodaje se.

  “Tužilaštvo je, u saradnji s Policijom Distrikta, sprovelo brzu, intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenih okončavši je prema Dediću podizanjem optužnice za svega dva i po mjeseca nakon kritičnog događaja. On je optužen za krivična djela ubistva u pokušaju (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), izazivanja opće opasnosti (iz člana 317 stav 3) i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari (iz člana 365 stav 1 Krivičnog zakona).”

  Optužnicu, kojom je istovremeno zatražilo i produženje pritvora prema optuženom zbog opasnosti od bjekstva i bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, Tužilaštvo je dostavilo Osnovnom sudu gdje je u cijelosti potvrđena.

  Krivičnim zakonom Distrikta propisano je da će se učinilac za pokušaj krivičnog djela kazniti u granicama kazne propisane za to krivično djelo, a može se i blaže kazniti.

  Za krivično djelo ubistva propisana je kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina, za izazivanje opće opasnosti od šest mjeseci do pet godina, a za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari do tri godine.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI