More

  Optužnica za genocid u Srebrenici

  U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom optuženog sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija.

  - Advertisement -

  Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu za genocid u Srebrenici protiv Tomislava Kovača zvanog Tomo, rođenog 1959. godine u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, priopćeno je iz ove institucije.

  Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a [Vojska Republike Srpske] i MUP-a RS [Ministarstvo unutrašnjih poslova], usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Zaštićene zona UN-a [Ujedinjene nacije] Srebrenica i Žepa, u okviru kojih su izvršene operacije prisilnog preseljenja cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatvaranja i pogubljenja po prijekom postupku gotovo svih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, njih oko 8.000, te aktivnosti skrivanja dokaza iskopavanjem i premještanjem posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica, optuženi Kovač, kao zapovjednik Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su sudjelovale u počinjenju kaznenih djela opisanih u 13 točaka optužnice, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja udruženog zločinačkog pothvata.

  Masovne egzekucije

  U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom optuženog Kovača sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekat ZZ Kravica, Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju Branjevo, lokacije u Sandićima, Konjević Polju, te drugim lokacijama na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

  Optuženi Kovač se tereti da je počinio kazneno djelo genocid iz članka 171. točka a) i b) Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 29. KZ BiH.

  Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = forty two