More

  Optužnica protiv tri osobe za ratne zločine 1992. godine u Brčkom

  - Advertisement -

  Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ranka Češića (57), Slobodana Ljubičića (49) i Stojana Petrovića (61) za ratne zločine nad civilima od aprila do decembra 1992. godine u Brčkom.

  Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH te širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Brčkog – počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

  Državljani Republike Srbije Češić (ranije osuđivan) i Ljubičić terete se da su kao pripadnici – policajci Interventnog voda MUP-a RS, Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, zajedno počinili krivično djelo ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te protivpravno i nasilno zatvorili civile ženskog spola, a potom iste silovali i seksualno zlostavljali.

  Petrović, ranije osuđivani državljanin BiH, tereti se da je u istom svojstvu protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti te nad žrtvom, prijeteći joj da će joj ubiti najbliže srodnike, počinio silovanje.

  Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 49 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, 5 stručnih vještaka i prilaganjem oko 130 materijalnih dokaza, saopšteno je danas iz ove institucije.

  Novinar: Adis Mujdanović
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img