More

  Optužnica protiv bivšeg direktora JP Putevi Brčko Dragana Marinkovića

  Optužen za zloupotrebe položaja i protvizakonito posredovanje u postupcima javnih nabavki.

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora JP Putevi Brčko Dragana Marinkovića, kojom ga tereti za više krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti izvršenih u postupcima javnih nabavki u tom preduzeću u periodu od 2013. do 2016. godine, saopćeno je iz ove institucije.

  Jedna od najobimnijih optužnica za korupciju u lokalnom javnom sektoru, s ukupno dvadeset optužnih tačaka i više od četiri stotine dokaza, tereti optuženog za brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja izvršene dodjeljivanjem ugovora o nabavkama suprotno propisima i internim procedurama u JP Putevi Brčko. Tužilaštvo ga dijelom, u dvije tačke optužnice, tereti i za protivzakonito posredovanje prema drugim ovlaštenim organima tog preduzeća u vezi s dodjeljivanjem pojedinih ugovora o izvođenju javnih radova.

  “Po okončanju sveobuhvatne istrage u više prijavljenih slučajeva nezakonitog postupanja Tužilaštvo Distrikta utvrdilo je osnovanu sumnju da je Dragan Marinković, kao tadašnji direktor JP Putevi Brčko, u dvadeset procedura javnih nabavki postupao suprotno ovlaštenjima i odgovornoj dužnosti u tom preduzeću, usljed čega je podiglo optužnicu. Njemu je stavljeno na teret da je suprotno propisima i internim procedurama, sam po vlastitom izboru, dodijelio osamnaest ugovora o nabavci za to preduzeće ukupne vrijednosti oko 150.000,00 KM. Ugovori o nabavci radova, projektne dokumentacije, opreme i sl. dodjeljivani su preduzećima i drugim privrednim subjektima koje je optuženi favorizirao, čime su teže povrijeđena prava drugih subjekata u vidu nemogućnosti učešća u postupcima nabavki roba i usluga tog preduzeća – navodi se u optužnici. Njega se uz to tereti da je u dva slučaja sprovodio proceduru zaključivanja ugovora o održavanju puteva s ponuđačem koji nije bio preporučen za izbor od ovlaštene komisije, tražeći prethodno od tog tijela i drugih ovlaštenih organa preduzeća da bude preporučen ponuđač kojeg je on favorizirao”, navedeno je u saopćenju.

  Nakon okončane istrage i podizanja optužnice u još jednom opsežnom predmetu korupcije daljnji krivični postupak nastavlja se pred Osnovnim sudom Distrikta, kojem je optužnica dostavljena i pred kojim je već potvrđena. Tim procesnim činom potvrđena je osnovana sumnja da je optuženi počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 377 stav (1) i protivzakonitog posredovanja iz člana 376 stav (2) Krivičnog zakona Distrikta, za koja se pojedinačno mogu izreći kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Tužilaštvo Distrikta će daljnje postupanje pred tim sudom nastaviti zastupanjem optužnice uz koju je Sudu dostavilo blizu četiri stotine materijalnih dokaza uz dokazni prijedlog za saslušanje skoro pedeset svjedoka.

  Potpunije informacije o pravnoj kvalifikaciji krivičnih djela i detaljniji činjenični opis radnji za koje se optuženi tereti sadržan je u izvodu iz optužnice, koji je moguće pogledati ovdje.

  “Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za učinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica”, stoji na kraju saopćenja.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × five = thirty