Optužen za ‘živu lomaču’ u Višegradu: Francuska izručila Radomira Šušnjara

  Optužnica protiv Radomira Šušnjara, kojom se tereti za zločine u slučaju živa lomača, podignuta je krajem prošle godine.

  Šupnjar se od bh. pravosuđa sakrivao u Francuskoj [Fena]

  Francuske vlasti udovoljile su zahtjevu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine te je iz Pariza izručen i predan bh. pravosuđu optuženi Radomir Šušnjar, zvani “Lalco”.

  Šušnjar, rođen 1955. godine u Višegradu, tereti se za sudjelovanje u ratnom zločinu kada je u kući u Pionirskoj ulici, prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti s višegradskog područja.

  Optuženi se dugo godina nalazio u Francuskoj gdje je lociran tokom istrage Tužiteljstva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

  Optužnica protiv Radomira Šušnjara je podignuta krajem prošle godine, a u njoj se navodi da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

  Prema optužnici, on je zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija, sudjelovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici, nakon čega je kuća zapaljena.

  Pucali na kuću da civili ne pobjegnu iz vatre

  Optuženi i drugi pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija su, navodi se u optužnici, pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

  Događaj, poznat kao “živa lomača”, procesuiran je i u predmetima na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

  “Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje pravosudnim institucijama Republike Francuske na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao i svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u procesu transporta i izručenja u BiH”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

  Navodi se i kako Tužiteljstvo BiH vodi istrage i traga za većim brojem osoba osumnjičenih za ratne zločine iz BiH, koje se nalaze u inozemstvu, u čemu ostvaruje suradnju s partnerskim agencijama u Europi i diljem svijeta.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  9 + one =