More

  Opozicija u Srbiji: Opasne namjere vlasti i lažne krize

  Predstavnici opozicije u Srbiji navode da vlast reakcijom na izjavu Bakira Izetbegovića hrani strahove građana.

  Predstavnici opozicije u Srbiji, komentarišući izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova, navode da je taj stav poznat od ranije, dok reakciju zvaničnog Beograda uglavnom ocjenjuje kao predimenzioniranu.

  Tako predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić smatra da je medijska najava ministra unutrašnjih poslova Srbije i koordinatora službi bezbjednosti Nebojše Stefanovića da će se održati sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost dokaz zloupotrebe i razaranja institucija od nacionalnog značaja.

  Tadić u pisanoj izjavi medijima kaže da je, s obzirom na to da je navodni povod za sjednicu Savjeta izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova, koja ne može biti realizovana bez saglasnosti i srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jasno da lideri političkih opcija koji su “dokazani nacionalisti” opasnom retorikom hrane strahove građana zbog utvrđivanja vlasti u svojim nacionalnim feudima.

  ‘Raspirivanje vatre nacionalizma’

  Time, dodaje bivši predsjednik Srbije, ne doprinose pomirenju i stabilizaciji regiona.

  “U mom mandatu, kada smo izgrađivali, pored nezavisnih regulatornih tela, i bezbednosne institucije u skladu s evropskim standardima, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost se starao o koordinaciji rada bezbednosnih službi i izvršavao naloge Saveta i nikada nije davao političke izjave niti se igrao raspirivanja vatre nacionalizma u potrazi za popularnošću”, navodi Tadić i ocjenjuje da se ovim pokazuje da aktuelna vlast ima “opasne namere”.

  U intervjuu za Dojče Vele u ponedjeljak Izetbegović je rekao da se nada da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo, ali i da je za takvu odluku potreban konsenzus.

  Pokret slobodnih građana Saše Jankovića saopštio je da je “ni po čemu nova izjava Bakira Izetbegovića” iskorišćena kao povod za još jednu lažnu “krizu” i da je riječ o vještačkom zaoštravanju retorike kako bi ljudi govorili “Ne pitaj ništa, samo da nas opet u rat ne gurnu”.

  Janković dodaje da je to već viđeno i da je uvjeren da “nećemo čekati da se isti film završi do kraja”.

  PSG je, dodaje se u saopštenju, u kontaktu sa drugim ozbiljnim političkim organizacijama u regionu koje budućnost vide u iskrenoj saradnji zemalja, u regionu, “a ne manipulaciji strahom od rata”.

  Za šeficu poslaničke grupe Pokret za spas Srbije – Nova Srbija Sandu Rašković Ivić predimenzionirana je ozbiljnost koja se pridaje Izetbegovićevoj izjavi, jer se zna da bez bh. entiteta Republika Srpska ne može da se donese nijedna spoljnopolitička odluka u Bosni i Hercegovini, pa tako i u vezi sa priznavanjem Kosova.

  ‘Skretanje pažnje sa problema u državi’

  “Mislim da se Bakir Izetbegović fantastično ‘namestio’ sadašnjoj vlasti da bi prikrila razne štrajkove koji se dešavaju u fabrikama, u Pošti, da bi prikrila raskopani Beograd, seljake koji su polugladni, ljude bez posla, da bi onda imali neprijatelja na granicama. Nije to ništa novo. I stari Rimljani su govorili: Ako imaš problem u državi, a ti objavi da imaš neprijatelja na granici”, zaključuje Rašković Ivić.

  Ona podsjeća da je prije samo dvije godine Vučić sa Izetbegovićem igrao šah i predstavljao ga kao prijatelja, a sada je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine označen kao “čovek koji zabija nož u leđa”.

  Predsjednik Nove stranke Zoran Živković ocjenio je da je želja Izetbegovića da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo potpuno nebitna i da neće promijeniti status Kosova niti odnos Srbije prema tom problemu niti odnos Prištine prema Beogradu.

  “To je neostvarivo ako se s tim ne slože i druga dva člana Predsedništva, tako da je njegova izjava da on misli da Kosovo treba da bude priznato kao nezavisna država njegova lična izjava, koja sigurno ne doprinosi stvaranju mira u Bosni i Hercegovini. Sa druge strane, njegova želja za priznanje Kosova je potpuno nebitna za bilo šta što ima veze sa Kosovom, Srbijom ili Kosovom i Srbijom zajedno”, naveo je on.

  “Ako je izjava Izetbegovića tako opasna, onda je trebalo da bude slična reakcija i kada je (turski predsednik Redžep Tajip) Erdogan bio gost u Beogradu, jer je Turska, da obavestim Vučića, priznala Kosovo, a Bosna i Hercegovina nije”, rekao je Živković.

  Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da je reakcija zvaničnika u Srbiji na izjavu Izetbegovića čudnovata i da vjeruje da je u pitanju pokušaj da se na određeni način takvom nervoznom reakcijom upozore oni koji bi možda u okruženju imali ideju da izgrade bliže odnose sa Kosovom.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + = thirteen