More

  Opozicija u RS-u: Referendum suspendovan na zahtjev stranaca

  Iz opozicije RS-a poručili su da je politika SNSD-a smetnja budućnosti Republike Srpske.

  - Advertisement -

  Nakon što je Narodna skupština RS-a jutros suspendovala odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, opozicija u ovom bh. entitetu rekla je da odluka nije suspendovana nego bezuvjetno poništena na zahtjev zapadnih diplomata koji su vladajućoj koaliciji zaprijetili sankcijama.

  Poručili su da je politika SNSD-a smetnja budućnosti Republike Srpske i da se ovaj entitet može nadati normalnom životu tek kad oni postanu prošlost, prenosi Klix.ba.

  “Ambasadorica SAD-a Morin Kormak prije nekoliko dana je poručila Miloradu Dodiku da ne prihvata nikakvu suspenziju referenduma nego traži da se on stavi van snage. Vladajuća većina je donijela odluku o stavljanju van snage odluke o referendumu, to znači da su ga bezuslovno poništili. Priča da ga samo suspenduju pada u vodu. Dodiku, Nedeljku Čubriloviću i skupštinskoj većini je saopšteno da će Republika Srpska biti izolovana i da će joj biti zabranjena finansijska sredstva svih fondova, kao i da će se naći na listi zabrane ulaska u strane zemlje ukoliko usvoje odluku o referendumu. Svi oni koji su se junačili da će izginuti za politički interes Republike Srpske su pokazali da na to nisu spremni, hvatajući se za nepostojeći konsenzus”, rekao je Dragan Čavić (NDP).

  Vukota Govedarica (SDS) istakao je da vladajuća koalicija nikad nije ni imala ozbiljne namjere održati referendum o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

  “Dodik je saopštio javnosti da neće ići u sprovođenje odluke o referendumu jer bi ona mogla dovesti do nesagledivih posljedica i odvesti je u potpunu izolaciju, a samo sedmicu kasnije je shvatio da je razgolićen i pokušao je kompletnu odgovornost svaliti na opoziciju. Mi smo tražili da sprovedu odluku o referendumu, koja je više od dvije godine stajala skrivena u Službenom glasniku, što upućuje da nikada nije ni bila ozbiljna namjera. Ovako nešto se drugi put dešava u NSRS-u. Zabrinjavajući je veliki stepen političkog primitivizma koji je od NSRS-a napravio cirkus u kojem Dodik smatra da je glavni žongler, a svi ostali klovnovi. On je još jednom pokazao u kakvom moralnom rastrojstvu se nalazi i koliko je mentalno neuračunljiv”, rekao je Govedarica.

  Branislav Borenović (PDP) tvrdi da je vladajuća koalicija najveća smetnja normalnom razvoju RS-a jer ima “loše i opasne namjere” koje nose izuzetno visoku cijenu za politički i ekonomski prosperitet ovog entiteta.

  “Nismo čuli konkretan razlog za odustajanje od referenduma, koji je bilo veliki politički zamajac SNSD-a na izborima. Sjedinica NSRS-a je pokazala ne samo da je njihova politika smetnja budućnosti Republike Srpske nego da je bilo kakav poziv na jedinstvo laž i prevara. Vidjelo se da su poslanici SNSD-a postiđeni. Ubjeđeni smo da će sve to vrlo brzo biti prošlost jer kad oni budu prošlost, Republika Srpska se može nadati normalnom životu”, istakao je Borenović.

  Odluka čekala dvije godine

  Odluka o suspenziji spornog referenduma, koji je izazvao oštro protivljenje predstavnika međunarodne zajednice, usvojena je 12 dana uoči isteka roka za njegovo održavanje.

  Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u Službenom glasniku RS-a.

  Ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ranije je rekla da je referendum potrebno potpuno ukinuti, a ne suspendovati u entitetskoj Narodnoj skupštini kako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovno bude aktivno u budućnosti.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty one + = fifty five