More

  Opozicija napustila sjednicu Skupštine RS-a

  Opozicija tvrdi da budžet oslikava ekonomske promašaje vlasti tokom protekle decenije.

  Poslanici opozicije napustili su danas sjednicu Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska nakon što nije prihvaćen njihov zahtjev da se budžet RS-a za 2018. i Program ekonomskih reformi do 2020. razmatra u redovnoj, a ne hitnoj proceduri.

  Opozicija ističe kako budžet oslikava ekonomske promašaje vlasti tokom proteklih deset godina.

  Smatraju da će veliki dio budžeta u iznosu više od 1,6 milijardi eura biti potrošen na otplatu dugova.

  S druge strane, predstavnici Vlade su pojasnili kako je budžet razvojni, te da su potpisali i Memorandum sa poslovnom zajednicom, koji predviđa dogovor o olakšicama za privredu.

  Klub poslanika NDP-a napustio je posebnu sjednicu jer im je, kako su naveli, predloženi budžet neprihvatljiv, kao i način njegovog usvajanja. Poslanik narodne skupštine iz NDP-a Dragan Čavić rekao je da je poraslo servisiranje duga.

  “Rast izdataka za otplatu dugova je toliki da je za 2018. godinu on dostigao istorijski maksimum od kada postoji Republika Srpska i za otplatu dugova će biti potrebno 45,86 posto redovnih prihoda, odnosno 858 miliona maraka (428 miliona eura), što je 105 miliona (52,5 miliona eura) više nego u 2017. godini“, kaže Čavić.

  Rad u Skupštini ‘besmislen’

  Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao da je rad na sjednici „besmislen“.

  „Vidjeli ste da je zaista bilo kakav dalji rad na ovoj sjednici besmislen, da je Skupština izgubila kredibilitet za donošenje bilo kakvih odluka i da je Vlada preuzela ingerencije Skupštine. Ostao je dio amandmana, koje smo već uputili u proceduru. Vidjećemo kako će se o tome izjasniti. Ostao je i amandman za izmjene Zakona o dječijoj zaštiti, kojim smo tražili dodatak i za majke, koje su rodile prije godinu dana. Oni ne žele normalan rad. Oni žele devastiranje parlamenta. Pokazali su šta misle o građanima. Budžet je sve, samo ne razvojni. Pokazuje očajnu situaciju. Ministar je prevario građane i socijalne partnere. Priča kako će sve uraditi 2019. je priča za malu djecu. Kako će uraditi kada će na sljedeći izborima otići sa vlasti“, kaže Borenović

  Premijerka RS-a Željka Cvijanović odgovorila je kako predstavnicima opozicije sve smeta.

  “Vama sve živo smeta. Vama smeta kad imamo rebalans. Vama smeta kad nema rebalansa. Kad imamo, onda pričate kako nismo ništa dobro planirali. Vidite vi kakav je to haos. Kad nema, onda što niste došli sa rebalansom da nam vi, kao, pomognete, da nešto malo popravimo. Hvala lijepo, ja ne mislim da vi možete bilo šta tu da popravite“, kaže Cvijanović.

  Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija izrazio je žaljenje što je opozicija napustila sjednicu te smatra da nije prekršen zakon predlaganjem da se po hitnom postupku razmatra budžet RS-a za 2018. i Program ekonomskih reformi do 2020.

  „Žao mi je što je opozicija ‘pobjegla’ sa sjednice i što nisu iskoristili priliku da se razgovora o ovim dokumentima, za koje smo sigurni da su dobri“, rekao je Tegeltija novinarima.

  Budžet usaglašen sa socijalnim partnerima

  Podsjetio je da su predstavnici Vlade usaglasili budžet sa socijalnim partnerima.

  „Od uspostave RS-a po prvi put imamo i mišljenje Fiskalnog savjeta RS-a o ovim dokumentima“, rekao je entitetski resorni ministar i pokazao i izjavu o fiskalnoj odgovornosti, reagujući na tvrdnje opozicije da je nisu vidjeli.

  Vladajuće stranke nisu prihvatile zahtjev opozicije i da se preostale tačke dnevnog reda razmatraju u redovnoj proceduri, među kojima su i odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS-a za 2018. godinu, te prijedlozi zakona o izmjenama zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, doprinosima, te dječijoj zaštiti.

  Nakon što su poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a napustili skupštinsku salu, poslanici vladajućih stranaka nastavili su zasjedanje, raspravom o Programu ekonomskih reformi do 2020.godine, koji je obrazložila Cvijanović.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty eight + = seventy two