Omladinski centar Vermont i Informativni portal Otisak.ba zajednički u borbi protiv korupcije

Damir Radenković
Autor: Informativni portal Otisak.ba

U srijedu, 9. septembra, u plesnoj sali Gradskog omladinskog centra Brčko javnosti je predstavljen projekat pod nazivom „Virus Korupcija“, kojeg realizuju Omladinski centar Vermont i Informativni portal Otisak.ba iz ovog grada, u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva i uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID).

Glavni cilj projekta je učiniti dostupnima informacije širem građanstvu o načinima pojave korupcije, posljedicama koje ostavlja na društvo, preventivnim mehanizmima suzbijanja korupcije i načinima kako građani mogu doprinijeti u borbi protiv ovog društvenog problema.

„Želim da kažem da je ovo prvi projekat u Brčko distriktu iz Programa jačanja nezavisnih medija putem malih grantova. Želja nam je da se nevladin sektor u saradnji sa medijima predstavi prije svega građanima Brčko distrikta, ali i šire, i da uđemo u tu jednu sferu širenja naše saradnje. Omladinski centar Vermont izabrao je za partnera Otisak, portal u Brčkom svima poznat, s kojim želimo napraviti jednu veću priču“, kazao je u izjavi za medije Damir Radenković, predsjednik Vermonta koji je nosilac projekta.

Tokom realizacije projekta (14 mjeseci), koji košta 50.000 konvertibilnih maraka, 60 tekstova će uraditi građani-novinari, koje će obučiti profesionalni novinari sa Otiska, a koji će biti izabrani putem konkursa.

Sve to će pratiti šaljivi video serijal skečeva „Dr. Mitko“ koji će se emitovati na Otisku, u kojem glumi Željko Lazarević, profesionalni novinar angažovan na projektu, a „pod palicom“ profesionalne producentice Sandre Ikanović Jovičić.

Ovom prilikom premijernu epizodu „Dr. Mitka“, koja će biti emitovana u subotu sa početkom u 20:30 sati na facebook stranici Otiska, imali su priliku da pogledaju predstavnici nekoliko lokalnih medija.

„Želja će nam biti da uključimo građane-novinare, ali i sve građane Brčko distrikta, da nam jave gdje i na koji način se dešava korupcija u Brčko distriktu, a svaki mjesec ćemo obrađivati po jednu od tema – zdravstvo, obrazovanje, kultura, sport, i sve ono gdje bi se mogla naći korupcija, a znamo da je ima u svim segmentima društva“, naveo je Radenković.

Lazarević je izjavio da nije bilo teško ući u ulogu Mitka, s obzirom na to da je, prema njegovom mišljenju, korupcija nešto što je duboko utemeljeno u kulturu na ovim prostorima.

„Mi nekada i nesvjesno, čak onda i kada ne moramo, posegnemo za nekom koruptivnom radnjom, bilo da je to preskakanje nekog reda, bilo da je to neko sitno davanje mita“, primijetio je on.

Odgovarajući na pitanje novinara „da li će ovaj projakat imati efekta ili ćemo se samo humorom liječiti protiv korupcije“, Lazarević je kazao da je umjetnost uvijek tu da ukaže na društvene anomalije.

„Najgora moguća opcija i varijanta je ne raditi ništa. Ako od onoga što radimo i čemu stremimo uspijemo napraviti i mali, mizerni, mini korak naprijed, to je ipak korak naprijed“, naglasio je Lazarević.

Glavni i odgovorni urednik Otiska Adis Mujdanović izrazio je zadovoljstvo što jedan od najutjecajnijih medija i jedna od najaktivnijih nevladinih organizacija na području ove lokalne zajednice zajedno rade na rješavanju jednog bitnog društvenog problema.

„Ja bih čak rekao najbitnijeg problema u društvu tj. korupciji. Siguran sam da će ovaj projekat proći uspješno te da ćemo dati doprinos društvu u suzbijanju ovog problema“, zaključio je on.