Omeragić: Pravna država na ivici provalije

  Skupština Kantona Sarajevo izručuje Dalidu Burzić VSTV-u, piše Sead Omeragić.

  [Patria]

  Piše: Sead Omeragić

  Amir Agić, otac ubijene Selme, najavio je da će se pridružiti građanskim protestima koji se već mjesecima održavaju zbog ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića.

  Otezanje sudskog procesa za saobraćajno ubistvo dvije djevojke je katastrofa pravne države. Radi se o nekoliko nasilnih smrti u Sarajevu, koje opterećuju sigurnost i u čitavoj zemlji. Ko može zaštititi građane ako institucije ne rade svoj posao? Narod se već ozbiljno masovno buni protiv ove pravosudne nestručnosti i proizvoljne države. Pravosudne institucije se i dalje ponašaju bahato i potpuno neodgovorno prema javnosti.

  Stvari bi uskoro mogle da izmaknu kontroli.

  Šta može uraditi država ako policija ne uradi svoj temeljit posao oko istrage? Ako pravosuđe ne radi posao kako treba, kroz sve snažnije demonstracije se mogu nazirati stravične posljedice po sigurnost ove države?

  Došli smo u stanje koje proizvodi haos i hrani se haosom. Kada je nedavno u operaciji „Zadruga“ Tužilaštvo paradoksalno teretilo više od 500 vlasnika privatnih firmi u Sarajevu za zloupotrebu službenog položaja i kada su za potpuno jasno porijeklo i tok novca tvrdili da se radi o pranju para, bilo je jasno da u Tužilaštvu imaju problem sa najosnovnijim znanjima.

  Protesti kao odgovor na nepravde i ovaj državni javašluk mogli bi metastazirati.

  Pravosuđu je potrebna stručnost koliko i hrabrost. Izgleda nevjerovatno da novinari istražuju ubistva, kriminal i koprupciju, a plaćeni su poput uličnih čistača. U isto vrijeme, nasuprot novinarima, nečasne sudije i tužioce za evidentan nerad država nagrađuje sa desetak puta većim primanjima i privilegijama.

  Država, nažalost, enormno plaća nečiji kukavičluk, nerad i bahatost. Gdje je odgovornost? U zakonima je nema. U članu 26. Zakona o Tužilaštvu KS, stoji da „glavni tužilac i zamjenici glavnog tužioca ne mogu biti pozvani na krivičnu ili građansko-pravnu odgovornost ni za jedno djelo učinjeno tokom obavljanja svojih službenih dužnosti.“ Dakle, nedodirljivost tužilaca određena je i prema zakonu. Čak i u propisima o radu Tužilaštva nema prekoračenja ili zloupotrebe službenih ovlasti za glavnu tužitlejicu niti njene zamjenike. Za sve ostale službenike pravosuđa sankcije postoje, a oni prijave podnose upravo glavnoj tužiteljici.

  Nedavno je Skupština Kantona Sarajevo raspravljala o godišnjem izvještaju o radu Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantona Sarajevo bez njenog prisustva. Na kraju je tačka povučena sa dnevnog reda i ne zna se kada će ponovo biti razmatrana. Ako zakonodavni organi poput Skupštine Kantona Sarajevo ne prihvate izvještaj Dalide Burzić, o radu Tužilaštva Kantona, po logici funkcioniranja državnih organa, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) bi odmah moralo ispitati razloge neprihvatanja i raspraviti o disciplinskim mjerama protiv tužiteljice. Te mjere se kreću od javne opomene, smanjenja plaće do 50 posto, premještaja u drugi sud, degradiranje na niže funkcije, pa do razrješenja od dužnosti. Dakle, sve je u rukama VSTV-a, koji je ovih dana saslušao Muriza Memića, oca ubijenog Dženana.

  Je li vrijeme da građani konačno vide da u ovoj državi postoji i odgovornost osim ugodnog života i privilegija za „odabrane“ na funkcijama?

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy seven ÷ = 11