More

  Okrugli sto u Brčkom: Predrasude, govor mržnje, diskriminacija

  Rasprava je bila usmjerena na dvije teme: „Preveniranje incidenata počinjenih iz predrasuda mržnje“ i „Diskriminacija kao ključni element incidenata počinjenih iz predrasuda mržnje“.

  - Advertisement -

  U organizaciji skupštinske Komisije za zaštitu ljudskih prava i Misije OSCE-a u BiH, danas je u Skupštini Brčko distrikta BiH održan okrugli sto o ulozi institucija i civilnog društva u preveniranju incidenata počinjenih iz predrasuda, govora mržnje i svih oblika diskriminacije, saopćeno je iz Skupštine.

  • Okrugli sto je organizovan s ciljem unapređivanja saradnje između organizacija civilnog društva, relevantnih institucija Distrikta i Komisije u preveniranju incidenata počinjenih iz predrasuda, govora mržnje i diskriminacije.

  Rasprava je bila usmjerena na dvije teme: „Preveniranje incidenata počinjenih iz predrasuda mržnje“ i „Diskriminacija kao ključni element incidenata počinjenih iz predrasuda mržnje“.

  Nenad Kojić, predsjedavajući Komisije rekao je da prezentacija i rasprava o ovim temama ima edukativni karakter, kao i da očekuje da će obezbijediti donošenje kvalitetnih zaključaka koji će pomoći da se stanje u ovoj oblasti poboljša.

  Podsjetio je da je Komisija za zaštitu ljudskih prava nadležna za razmatranje žalbi pojedinaca ili grupa o kršenju ljudskih prava i dodao da je neophodan aktivniji pristup u prepoznavanju pojava diskriminacije u društvu.

  – Najbolje bi bilo ukoliko bi Komisija mogla predložiti izmjene dijela zakona i deklaracija koje bi uozbiljile situaciju u ovoj oblasti – rekao je Kojić.

  Učesnike okruglog stola pozdravio je predsjednik Skupštine Esed Kadrić koji je rekao da smo svjedoci stalne diskriminacije ljudi po raznim osnovama iako živimo u stoljeću civilizacijskog napretka i pune slobode.

  – Zadaća vlasti je da pravi pravedne propise koji nude jednake mogućnosti, jer se samo tako može obezbijediti napredak u zajednici. Želja nam je da dosegnuti nivo tolerancije kada su u pitanju međuetnički odnosi, dodatno unapređujemo i tu se nećemo nikada zaustaviti – naglasio je predsjednik Kadrić i dodao da se puno više mora raditi na suzbijanju diskriminacije koje ima najviše tamo gdje se rješavaju životna pitanja građana.

  Amra Hamidović, pravna savjetnica Kancelarije OSCE-a u Tuzli, rekla je da je komunikacija između civilnog društva i predstavnika institucija ključna u razumijevanju tolerancije i pronalaženju modaliteta saradnje. 

  – Moramo svi zajedno raditi na tome da izjave i retorika građana, civilnog društva i političara budu usmjerene programskim ciljevima koji će podstaknuti dobrobit društva. Inicijativa koju imamo danas u Brčkom sigurno ide u smjeru izgradnje jedne stabilne zajednice u kojoj će svaki građanin bez obzira na rasu, vjeru, nacionalno opredjeljenje, spol i drugo svojstvo moći da se ostvari kao građanin Brčko distrikta i BiH – rekla je Hamidovićeva.

  U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici dvije neformalne mreže „Promoviši pozitivno“ i „Antidiskriminacijski forum“ kao i predstavnici drugih nevladinih organizacija.

  Miloš Popić iz NVO „Svitac„ koja je članica mreže nevladinih organizacija „Promoviši pozitivno“ rekao je da su netolerancija i govor mržnje posljednjih godina prisutniji ali da napori nevladinog sektora na suzbijanju tih pojava nisu bez rezultata.

  – Rezultata ima i to primijetimo kroz činjenicu da se mladi sve više uključuju i volonterski djeluju u cilju suzbijanja takvih pojava – rekao je Popić navodeći niz aktivnosti koje je ova mreža nevladinih organizacija sprovodila u Brčko distriktu i u saradnji s drugim mrežama NVO u BiH.

  Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici nadležnih vladinih odjeljenja i pododjeljenja, predstavnici Policije Brčko distrikta, Pedagoške institucije i Kancelarije za pravnu pomoć.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty six = sixty eight